investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Týden plný důležitých makroekonomických údajů

30.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Trhy podceňují šance na recesi

30.04.2024
akcieekonomikausa

Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk

30.04.2024
akciecoca-colatržby

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

British American Tobacco se dohodli na prodeji aktivit v Rusku a Bělorusku

07.09.2023

Podle zdrojů listu Financial Times (FT) se předpokládá, že BAT aktivity prodá se ztrátou...

Britský tabákový koncern British American Tobacco (BAT) se dohodl na prodeji svých aktivit v Rusku a Bělorusku konsorciu, v jehož čele stojí vedení jeho ruské divize. Oznámila to dnes firma, která se k odchodu z Ruska zavázala loni v březnu v reakci na invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Finanční podmínky transakce firma nezveřejnila. Podle zdrojů listu Financial Times (FT) se předpokládá, že BAT aktivity prodá se ztrátou.

Společnost BAT vyrábí například cigarety Camel a Lucky Strike. Firma podle agentury Reuters měla pod kontrolou téměř čtvrtinu ruského tabákového trhu.

"Po dokončení (dohodnutého prodeje) už nebude BAT působit v Rusku ani Bělorusku a nebude mít žádné finanční příjmy z pokračujícího prodeje na těchto trzích," uvedla společnost. Dodala, že dokončení transakce očekává v příštím měsíci.

Po dokončení transakce se ruské a běloruské aktivity BAT přejmenují na ITMS Group. Britská firma upozornila, že mezi její priority při prodeji aktivit patřily zájmy zaměstnanců v Rusku a Bělorusku. "Součástí dohody je, že jejich pracovní podmínky zůstanou minimálně dva roky od dokončení transakce srovnatelné se současnými," dodala.

V Rusku firma BAT podle agentury Reuters zaměstnávala kolem 2500 lidí. V letošním prvním pololetí se aktivity v Rusku a Bělorusku na celkových tržbách společnosti podílely téměř třemi procenty.

Z Ruska se už v důsledku invaze na Ukrajinu stáhla řada západních podniků. Patří mezi ně například nizozemský pivovar Heineken či německá automobilka Volkswagen, jejíž součástí je mimo jiné Škoda Auto.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top