investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Bilance zahraničního obchodu se zhoršuje

09.10.2018

Bilance zahraničního obchodu skončila v srpnu přebytkem 2,3 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 2,6 miliardy korun...

Bilance zahraničního obchodu skončila v srpnu přebytkem 2,3 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 2,6 miliardy korun. Za horšími výsledky stojí obchod s ostatními dopravními prostředky a zařízeními, kde bilance přešla z kladné do záporné. Rovněž dochází k prohloubení schodku obchodu s ropou a zemním plynem o 3,3 miliardy korun.

Zahraničnímu obchodu České republiky pomáhá provázanost s evropským trhem. Bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie skončila v srpnu přebytkem 49,1 miliardy korun. Naopak se státy mimo Evropskou unii byl vykázán schodek 45,7 miliardy korun.

 

V českém zahraničním obchodě je patrný trend rychlejšího růstu dovozu před vývozem. To potvrzují údaje přeshraničního pojetí zahraničního obchodu, podle kterých došlo v srpnu k meziročnímu zvýšení dovozu o 6,7 procenta a vývozu pouze o 2,5 procenta. V případě, že se tento trend nepodaří zvrátit, je v budoucnu možné, že Česká republika bude mít deficitní bilanci zahraničního obchodu.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Rostoucí koupěschopnost českých domácností vede k růstu poptávky po zboží z dovozu. Pod tímto trendem se zhoršuje celková bilance zahraničního obchodu. České ekonomice by výrazně pomohlo, kdyby české firmy byly konkurenceschopnější na zahraničních trzích a Češi nakupovali více tuzemského zboží."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS








Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top