investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Bern pomůže bance UBS při problémech s Credit Suisse

09.06.2023

Švýcarská vláda zaplatí největší švýcarské bance UBS až devět miliard franků...

Švýcarská vláda zaplatí největší švýcarské bance UBS až devět miliard franků (219 miliard Kč), pokud nastanou problémy kvůli jejímu převzetí zkrachovalého domácího konkurenta Credit Suisse. Vláda v Bernu to uvedla ve svém dnešním sdělení. Šéf UBS také naznačil, že banka převzetí svého někdejšího rivala dokončí v pondělí 12. června.

Vláda a UBS dnes podepsaly technické detaily smlouvy. Vláda si například i vynutila, že sídlo banky zůstane ve Švýcarsku.

UBS bude mít plný přístup ke všem dokumentům Credit Suisse až po dokončení převzetí. Teprve pak může začít správně vyhodnocovat rizika. Pokud při zpracování úvěrů, derivátů a dalších strukturovaných produktů vzniknou ztráty, prvních pět miliard franků podle smlouvy pokryje sama UBS. Pokud budou ztráty vyšší, poskytne stát až devět miliard franků ze státní pokladny. V případě ještě vyšších ztrát musí UBS znovu zakročit sama.

Podle ministerstva financí se UBS zavázala spravovat aktiva způsobem, který minimalizuje ztráty a maximalizuje výnosy. Musí pravidelně podávat zprávy o finančních a právních rizicích.

Credit Suisse byla jedním z největších světových správců majetku a jednou z třiceti klíčových bank v globální finanční architektuře. Její krach by tudíž mohl otřást mezinárodním finančním systémem. Po sérii skandálů, několika vysokých čtvrtletních ztrátách a masivním výběru prostředků ze strany klientů jí v březnu hrozila insolvence.

Aby švýcarská vláda odvrátila globální bankovní krizi, dohodla záchranu Credit Suisse tak, že ji převezme její rival UBS. Částečně k tomu přispěl i tlak ze zahraničí, vzhledem k tomu, že Credit Suisse byla systémově důležitou bankou.

UBS platí za Credit Suisse tři miliardy franků. Přitom podle odhadů by například vstup jen švýcarských aktivit Credit Suisse na burzu mohl vynést až 15 miliard franků, uvedla agentura DPA.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top