investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Benzín je nejdražší od prosince 2014. Cenu ropy ovlivňuje bouře Gordon

06.09.2018

V úterý 4. září dosahovala průměrná cena benzínu hodnoty 33,49 koruny. To bylo nejvíce od konce roku 2014. Zdražování můžeme pozorovat i u nafty, která ale zatím nepřekonala průměrnou cenu z července letošního roku.

V úterý 4. září dosahovala průměrná cena benzínu hodnoty 33,49 koruny. To bylo nejvíce od konce roku 2014. Zdražování můžeme pozorovat i u nafty, která ale zatím nepřekonala průměrnou cenu z července letošního roku.

V uplynulém týdnu nejprve docházelo ke zdražování ropy Brent z úrovně 76 dolarů za barel na více než 79 dolarů za barel. V posledních dnech ale docházelo k výprodejům a cena se vrátila k úrovni 77 dolarů za barel. Podobný vývoj byl zaznamenán i u americké lehké ropy WTI. Současné ceny ropy odpovídají úrovni z července letošního roku. Podobně se vyvíjí i kurz koruny vůči dolaru. Z těchto parametrů lze usuzovat, že výrazné tlaky na další růst cen pohonných hmot budou postupně slábnout. Pumpaři se ale kvůli drahému předzásobení budou snažit udržovat vysokou cenovou hladinu benzínu i nafty.

Cenu ropy v posledním týdnu ovlivňovalo počasí. Nejprve docházelo k růstu ceny, protože ropné společnosti uzavíraly pobřežní plošiny ze strachu z tropické bouře Gordon. Investoři přitom očekávali výpadky v dodávkách na světové trhy. Následně však docházelo k oslabování tropické bouře a jejímu odklonu z míst, kde se těží ropa. To snížilo obavy investorů z nižší produkce a cena ropy začala klesat. Na trzích nadále přetrvává napětí z turecké měnové krize, která se rozšiřuje na další trhy. To by mohlo vést ke snížení poptávky po ropě. Na druhou stranu stále není vyřešeno, jak se nahradí výpadek íránské produkce 1,5 milionu barelů denně po uvalení amerických sankcí v listopadu. Ve hře je scénář, že dojde ke skokovému nárůstu ceny ropy.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"V dalším týdnu lze očekávat, že čerpací stanice budou mírně zdražovat. Současné ceny pohonných hmot se však již začínají přibližovat svým maximům a postupně přejdou do stagnace."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS








Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top