investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Banky mají zhoršený výhled kvůli vysokým sazbám

16.03.2023

Komerční banky mají zhoršený výhled na zisky, kvůli zajímavějším alternativám na peněžním trhu...

Rychlost a rozsah likvidace banky v Silicon Valley během minulého týdne bylo pro mnoho investorů překvapivé, a to i pro ty, kteří se k akciím této banky stavěli negativně již několik měsíců právě na základě toho, co se stalo.  Klasický nesoulad mezi aktivy a pasivy a podstupování rizika nad rámec běžného vkladatele. Zatím se nezdá, že existuje systémový problém, který by sužoval celý bankovní systém, jako tomu bylo v letech 2007 až 2009. A to zejména v souvislosti s rozhodnutím FDIC o vyplacení všech nepojištěných vkladů. Události z minulého týdne však budou mít pravděpodobně negativní dopad na hospodářský růst v době, kdy růst v mnoha oblastech ekonomiky již slábne.

Z pohledu bank je nyní obtížnější poskytovat nové ziskové úvěry v důsledku zpomalující poptávky. V posledním roce však náklady na financování bank nedržely krok s vyšší sazbou Fedu, což bankám umožnilo vytvářet úvěry se ziskovými čistými úrokovými maržemi. Stručně řečeno, většina bank platila výrazně nižší než tržní sazby na depozita a vkladatelé si pomalu uvědomovali, že jinde mohou získat mnohem lepší sazby.  Vkladatel se tedy rozhodli stáhnout své peníze z tradičních bank a uložit je do cenných papírů s vyšším výnosem, jako jsou peněžní trhy, pokladniční poukázky apod. O tom svědčí mimo jiné i strmě klesající výnosy vládních dluhopisů USA v reakci na velkou poptávku po těchto cenných papírech.

Banky se nakonec pravděpodobně rozhodnou zvýšit úrokovou sazbu, kterou vyplácejí vkladatelům, ale to znamená nižší zisky a nižší nabídku úvěrů. Ještě před tímto nedávným odlivem vkladů zpřísňovali úvěroví úředníci své úvěrové standardy. Nyní po krachu amerických bank bude toto zpřísňování pravděpodobně ještě častější, což představuje další protivítr pro peněžní zásobu a následně pro růst ekonomiky a zisků. Jinými slovy, nyní je obtížnější zastávat názor, že se ekonomický růst se tváří v tvář nejrychlejšímu cyklu zpřísňování sazeb Fedu v moderní době udrží i nadále. V důsledku toho se nyní akcie bank obchodují s diskontem. 


Timur Barotov, analytik BHS

„Komerční banky mají zhoršený výhled na zisky, kvůli zajímavějším alternativám na peněžním trhu.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top