investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Banka Goldman Sachs prodala osm procent akcií Monety

10.02.2021

Americká investiční banka Goldman Sachs prodala většinu akcií Moneta Money Bank...

Americká investiční banka Goldman Sachs prodala většinu akcií Moneta Money Bank, které před několika týdny nakoupila. Koncem minulého týdne klesl akciový podíl Goldman Sachs v Monetě z 12,3 procenta na 4,23 procenta. Informaci deníku E15 dnes ČTK potvrdila mluvčí Monety Zuzana Filipová. Akcionáři Moneta Money Bank mohou od pondělí nabídnout k prodeji akcie banky skupině PPF. V dobrovolné nabídce odkupu akcií PPF nabízí 80 Kč za akcii. Dnes jsou na pražské burze na 76 Kč.

Snížení podílu drženého přes Goldman Sachs, tedy spíše než vlastněného, může znamenat v podstatě cokoliv, uvedl pro ČTK analytik Capitalinked.com Radim Dohnal. Může jít podle něj o převedení pozornosti tak, že se osm procent akcií rozepsalo na jiné, menší subjekty. "Mohlo jít o přesun do akcionářů, kteří jednají v tiché shodě s PPF. Také to může být zcela férový obchod, kdy za Goldman Sachs stojí někdo mimo PPF, a ten se rozhodl svůj balík za tržní cenu převést na někoho jiného," dodal.


PPF akceptuje maximální objem akcií na nejvýše 20 procent z celkového počtu akcií Monety s možností navýšení až na 29 procent. Do deseti procent nabídka nepodléhá schválení ze strany České národní banky, nad ní je nabídka podmíněna souhlasem regulátora. Období pro případnou akceptaci ze strany akcionářů bude od pondělí do pátku 26. února s možností prodloužení do 5. března.


Představenstvo Monety před týdnem dospělo jednomyslně k závěru, že dobrovolný veřejný návrh PPF na odkoupení části akcií Monety od jejích akcionářů až do 20 procent je v souladu se zájmy banky a jejích akcionářů. Uskutečnění případného spojení s Air Bank, českým a slovenským Home Creditem a s firmou Benxy (značka Zonky) záleží na hloubkové kontrole a schválení akcionáři.


Moneta obdržela návrh od skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera 22. ledna 2021. Spojením Monety a Air Bank může vzniknout podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB. O nabídce rozhodnou akcionáři na valné hromadě.


Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.


Zdroj: ČTK



"Na bankovním trhu jsou patrné dva silné trendy. Jedná se o digitalizaci a postupující regulaci. Digitalizace umožňuje stále více procesů v bankách řídit centrálně. Význam poboček klesá, protože stále více záležitostí lze obstarat na internetu. Tento trend je doprovázen propouštěním bankovních zaměstnanců a zvyšujícím se tlakem na efektivitu. Postupující regulace činí bankovní sektor stále méně prostupným. Banky budou muset narůst do kritické velikosti, aby se jim vyplácelo implementovat nové regulace. Tím bude docházet k uzavírání trhu pro nové hráče. Zároveň bude vytvářen tlak na propojování stávajících struktur."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top