investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ceny potravin v České republice klesají tři měsíce v řadě

17.04.2024
cenaekonomikavýrobačesko

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

17.04.2024
evropapenízeusačesko

Automobilka Ford plánuje v Evropě zrušit 3200 míst

24.01.2023

Evropská divize Fordu zaměstnává 45.000 lidí...

Americká automobilka Ford zruší v Evropě 3200 pracovních míst a některé pozice ve vývoji produktů přesune do Spojených států. S odvoláním na dnešní oznámení německého odborového svazu IG Metall o tom informovala agentura Reuters. Ford se odmítl k věci blíže vyjádřit. Firma odkázala na své páteční prohlášení, ve kterém konstatuje, že přechod na výrobu elektromobilů si žádá strukturální změny. Evropská divize Fordu zaměstnává 45.000 lidí.

Ford chce zrušit 2500 míst ve vývoji a dalších 700 v administrativě. Nejvýrazněji toto rozhodnutí pocítí zaměstnanci v Německu, uvedl svaz IG Metall. O plánu automobilky bylo informováno 14.000 pracujících závodu v Kolíně nad Rýnem, včetně 3800 lidí, kteří v kolínské čtvrti Merkenich pracují ve vývoji. Automobilka v Německu zaměstnává kolem 20.000 lidí.

Společnost Ford loni oznámila investici dvě miliardy dolarů (bezmála 44 miliard Kč) do rozšíření výroby v kolínském závodě. Nyní se tam vyrábí automobily Ford Fiesta, motory a převodovky. Cílem investice je produkce plně elektrického modelu pro široké spektrum zákazníků.

Ford v rámci přechodu na elektromobilitu v Evropě plánuje na tomto kontinentě uvedení sedmi nových elektrických modelů, závod na montáž baterií v Německu a společný podnik na výrobu niklových baterií v Turecku. Americká automobilka též uzavřela partnerství s Volkswagenem. Za šest let má v plánu vyrobit 1,2 milionu vozidel na elektrické platformě MEB německé automobilky.

Loni v červnu Ford varoval, že v nejbližší době "významně" sníží počet pracovních míst ve svých závodech ve Španělsku a v Německu, protože přechod na výrobu elektromobilů znamená, že k montáži vozů bude potřeba méně pracovních hodin.

Evropská divize Fordu vyrábí a prodává vozidla své značky na pěti desítkách trhů, kde rovněž poskytuje servis.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top