investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

Philips se dohodl na urovnání žalob v USA

29.04.2024
akciesoudusa

Musk v Číně pohnul s technologií samořízení

29.04.2024
akcietechnologieteslačína

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple zkoumá možnost výroby robotů do domácnosti

04.04.2024

Jeho inženýři podle zdrojů agentury Bloomberg pracují na mobilním stroji...

Americká technologická společnost Apple zkoumá možnost začít vyrábět roboty do domácnosti. Jeho inženýři podle zdrojů agentury Bloomberg pracují na mobilním stroji, který by uživatele následoval po domě, nebo také na stolním zařízení s pohyblivým displejem. Firma se rozhodla vzdát se plánu na výrobu vlastního automobilu a nyní hledá další velký projekt, kterým by zaujala. Zatím ale není jasné, zda se takové výrobky dostanou až ke koncovému uživateli.

Společnost Apple se prosadila nejprve s počítači, poté s iPody a především s iPhony, které dominují trhu s chytrými telefony ve Spojených státech. Od dob hodinek Apple Watch však gigant ze Silicon Valley nepřišel s novým zařízením, které by dokázalo udávat tempo celému odvětví. Jeho headset pro smíšenou (virtuální a rozšířenou) realitu Apple Vision Pro, který je na trhu od letošního roku, přišel až poté, co podobné zařízení představila konkurence a v současnosti se zaměřuje na profesionální publikum.

Před několika týdny Apple opustil záměr vyrábět elektromobil. Tajný projekt prošel za posledních deset let mnoha zvraty. Podle Bloombergu na něm pracovalo téměř 2000 zaměstnanců kalifornské firmy a mnozí z nich byli nyní přeřazeni na navrhování a nasazování generativních nástrojů umělé inteligence (AI).

V roce 2021 představila společnost Amazon robota Astro, který se umí pohybovat po místnostech, přijímat hlasové příkazy a zobrazovat informace na displeji. Zařízení, které stojí přes 1500 dolarů (35.000 Kč), je však zatím dostupné pouze v malém množství v USA. Amazon nedávno představil verzi, kterou lze použít k monitorování obchodních prostor.

Po zprávě o údajných plánech společnosti Apple následoval krátkodobý skok v ceně akcií průkopníka robotických vysavačů iRobot, a to pravděpodobně kvůli nadějím, že by Apple mohl společnost koupit. Plánu na převzetí iRobotu se dříve vzdal Amazon, kterého odradily překážky kontrolních úřadů.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top