investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Americkému řetězci Walmart klesl provozní zisk

16.08.2022

Výhled je ale příznivější, než Walmart avizoval teprve před méně než měsícem...

Americká společnost Walmart, která je největším maloobchodním řetězcem na světě, ve druhém čtvrtletí zvýšila tržby o 8,4 procenta na 152,86 miliardy dolarů (3,7 bilionu Kč). Provozní zisk téměř o sedm procent klesl a dosáhl 6,85 miliardy USD, uvedla firma v dnešní tiskové zprávě. Výhled je ale příznivější, než Walmart avizoval teprve před méně než měsícem.

Walmart v červenci překvapil investory, když oznámil, že kvůli situaci na trhu počítá v letošním roce s poklesem zisku na akcii o 11 až 13 procent. Po necelém měsíci ale výhled zlepšil a nyní počítá s poklesem o devět až 11 procent. Zdůvodňuje to vyšším prodejem díky výraznějším slevám, ke kterým přistoupil ve snaze vyklidit sklady.

Červencová prognóza brala v úvahu reakci spotřebitelů na prudký růst cen prakticky všeho - od zubních past až po benzin. To vše snižuje kupní sílu obyvatel, kteří začali šetřit výrazně více, než Walmart předpokládal. Kvůli tomu řetězec také zlevnil více a větší objem zboží, než původně plánoval, například oblečení. Snaží se tak zredukovat zásoby, ve kterých měl na konci prvního čtvrtletí více než 61 miliard USD.

Na konci druhého čtvrtletí finančního roku 2023, které skončilo v červenci, měl Walmart v zásobách 59,92 miliardy USD. To je pořád asi 25 procent nad úrovní stejného období loni.

"Opatření, která jsme přijali ke zlepšení stavu zásob ve Spojených státech, spolu s větší nabídkou výprodeje smíšeného zboží a potravin, ve druhém čtvrtletí vytvářely tlak na ziskové marže i na celoroční výhled," uvedl generální ředitel Doug McMillon.

K růstu celkových tržeb ve druhém čtvrtletí přispěla poptávka po potravinách a dalším zboží denní potřeby. Analytici podle průzkumu společnosti Refinitiv očekávali, že tržby v průměru vystoupí na 150,81 miliardy USD. Pokles provozního zisku o 6,8 procenta je výsledkem slev, slabší poptávky po dražším zboží a vyšších nákladů na pracovní sílu.


Zdroj: ČTK

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Každý týden navštíví maloobchodní řetězec Walmart přibližně 220 milionů zákazníků. Oslovuje je hlavní myšlenka Walmartu, která spočívá v hesle prodávat více za méně.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top