investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Americká banka Goldman Sachs loni zvýšila zisk i výnosy na rekord

19.01.2022

Americká investiční banka Goldman Sachs loni díky zájmu o fúze a akvizice dosáhla rekordních výsledků...

Americká investiční banka Goldman Sachs loni díky zájmu o fúze a akvizice dosáhla rekordních výsledků. Čistý zisk zvýšila na 21,64 miliardy dolarů (465,1 miliardy Kč) z předloňských 9,46 miliardy USD. Výnosy pak vzrostly o 33 procent na 59,34 miliardy USD, uvedla banka ve svém dnešním sdělení. V samotném čtvrtém čtvrtletí ale zisk vinou slabší obchodní aktivity klesl, akcie firmy proto po zveřejnění výsledků oslabovaly.

Ve čtvrtém čtvrtletí se zisk snížil na 3,94 miliardy USD z 4,51 miliardy USD před rokem. Čisté výnosy pak meziročně vzrostly o osm procent na 12,64 miliardy USD, ve srovnání s předchozím čtvrtletím ale o sedm procent klesl. K meziročnímu růstu přispěla divize investičního bankovnictví, kde výnosy vzrostly o 45 procent. Očištěný zisk na akcii klesl na 10,81 USD a zaostal za očekáváním analytiků.


Podle údajů společnosti Refinitiv je Goldman Sachs největším světovým poradcem při fúzích a akvizicích. Žebříček firem je sestaven podle výše poplatků, které firmy za fúze a akvizice získají, uvedla agentura Reuters.


Čisté výnosy divize investičního bankovnictví za loňský rok stouply o 58 procent na 14,88 miliardy USD. Podpořily je hlavně výrazně vyšší výnosy z poradenské činnosti při fúzích a akvizicích a při upisování akcií.


Minulý týden zveřejnily výsledky hospodaření banky JPMorgan Chase & Co a Citigroup. Jejich zisk ve čtvrtém čtvrtletí klesl, na rozdíl od Goldman Sachs ale překonal očekávání analytiků.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Na bankovním trhu jsou patrné dva silné trendy. Jedná se o digitalizaci a postupující regulaci. Digitalizace umožňuje stále více procesů v bankách řídit centrálně. Význam poboček klesá, protože stále více záležitostí lze obstarat na internetu. Tento trend je doprovázen propouštěním bankovních zaměstnanců a zvyšujícím se tlakem na efektivitu. Postupující regulace činí bankovní sektor stále méně prostupným. Banky budou muset narůst do kritické velikosti, aby se jim vyplácelo implementovat nové regulace. Tím bude docházet k uzavírání trhu pro nové hráče. Zároveň bude vytvářen tlak na propojování stávajících struktur.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top