investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

American Airlines jsou zpět v zisku

26.01.2023

Konkurenční aerolinky Southwest jsou naopak ve ztrátě...

Největší světové aerolinky, americká společnost American Airlines, ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku hospodařily s očištěným čistým ziskem 827 milionů dolarů (18,1 miliardy Kč), zatímco ve stejném období předchozího roku byly ve ztrátě. Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě a dodala, že tržby má rekordní a že jsou nad srovnatelným obdobím roku 2019, tedy před pandemií. Konkurenční aerolinky Southwest jsou naopak ve ztrátě, uvedla firma.

Společnost American Airlines dává návrat k ziskovému hospodaření do souvislosti s vysokou poptávkou po cestování. Od té lidi v klíčovém předvánočním období neodradily ani vyšší ceny letenek.

Zisk na akcii v posledním čtvrtletí loňského roku dosáhl 1,17 USD proti ztrátě 1,42 USD na akcii o rok dříve. Analytici podle průzkumu společnosti Refinitiv IBES očekávali, že zisk na akcii v průměru dosáhne 1,14 USD.

Naopak aerolinky Southwest Airlines hospodařily ve čtvrtém čtvrtletí se ztrátou 226 milionů dolarů (4,9 miliardy Kč), částečně kvůli vyššímu objemu rušených letů. Velké konkurenční aerolinky si přitom díky vysoké poptávce vedly mnohem lépe, včetně dopravců United Airlines Holdings či Delta Air Lines.

Ztráta na akcii činila 38 centů, ačkoliv provozní tržby dosáhly 6,17 miliardy USD a proti stejnému období roku 2019 byly vyšší o 7,7 procenta. Výdaje ale vzrostly téměř o 30 procent na 6,56 miliardy dolarů, částečně kvůli zmíněnému rušení letů.

Hospodaření za čtvrté čtvrtletí v případě společnosti Southwest poznamenaly nejrůznější problémy, hlavně nepřízeň počasí. Aerolinky musely kvůli tomu zrušit mezi Vánocemi a Novým rokem tisíce letů. Zákazníci se teď tomuto dopravci často vyhýbají, což bude mít podle sdělení firmy negativní dopad na hospodaření i v tomto čtvrtletí.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top