investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Aktuální vývoj na devizovém trhu (FX)

28.09.2022

Finanční trhy zažily v poslední době několik turbulentních dnů, které opět prospěly americkému dolaru...

KLÍČOVÉ ÚDAJE

Finanční trhy zažily v poslední době několik turbulentních dnů, které opět prospěly americkému dolaru. Dolar také posílil na pozadí očekávání dalšího období měnověpolitické restrikce ve Spojených státech. Na svém posledním měnověpolitickém zasedání Federální rezervní systém (Fed) opět agresivně zpřísni svoji politiku a signalizoval, že přijdou další zvýšení sazeb. Podle nejnovějších predikcí představitelů Fedu by horní hranice cílového rozpětí sazeb federálních fondů mohla v roce 2023 dosáhnout 4,75% ve srovnání se současnou úrovní 3,25%.

Libra šterlinků nedávno zaznamenala silné výprodeje a klesla na 1,04 USD, což je nejnižší úroveň od roku 1985. Stalo se tak na základě ambiciózní redukce rozpočtu (jak na výdajové, tak i příjmové straně), oznámeného britskou vládou, který zahrnuje daňové škrty a podpůrná opatření, která mají pomoci kompenzovat rostoucí ceny energií. Investoři se však obávají dopadu na poptávku a inflaci a toho, že vláda si bude muset na financování plánu silně půjčit. Bank of England musela zasáhnout, aby stabilizovala britský trh s dluhopisy, ale to nic nemění na potřebě tvrději pracovat v boji proti inflaci, která by mohla zhoršit hospodářský pokles a udržet libru slabou.

V současné době je i euro pod tlakem a obchoduje se za 0,96 USD, což je nejnižší úroveň od roku 2002. Ekonomické ukazatele eurozóny pro nadcházející čtvrtletí jsou depresivním čtením. Po vítězství krajně pravicové koalice v italských volbách můžeme být svědky zvýšeného politického a finančního napětí živeného odporem vůči omezením uvaleným Evropskou unií a Evropskou centrální bankou. Rozpětí úrokových sazeb u italských dluhopisů se zatím příliš nerozšířila, ale budoucnost je nejistá.

Vyšší výnosy amerických dluhopisů stlačily směnný kurz amerického dolaru k japonskému jenu poblíž hranice 146 jenů, což vedlo japonské úřady k intervenci na devizovém trhu, aby poprvé od roku 1998 podpořily jen. Poté, co Japonsko podniklo kroky a prodalo aktiva v amerických dolarech, aby si koupilo jen, směnný kurz krátce klesl na přibližně 142 jenů. Bank of Japan však stále nesignalizuje žádnou změnu své ultrakomodativní měnové politiky. Přijetí méně holubičí měnové politiky by pravděpodobně mělo větší a trvalejší dopad na směnný kurz jenu.

Kanadský dolar, který se obchoduje za méně než 0,73 USD, v posledních týdnech oslabil více než v předchozích měsících. Důvodem jsou rostoucí obavy o kanadskou ekonomiku a také skutečnost, že investoři očekávají, že Bank of Canada brzy pozastaví svoji měnověpolitickou restrikci. Rozpětí úrokových sazeb jsou proto pro kanadský dolar méně příznivá.

KLÍČOVÉ FAKTORY

Očekává se, že ochota investorů riskovat zůstane v příštích několika čtvrtletích slabá, což bude i nadále posilovat americký dolar. Budeme obzvláště pozorně sledovat evropské měny, zejména pokud se zakoření riziko hlubší recese (v uvažování, nebo datech) a pokud se objeví nové politické a finanční napětí.

V našem základním scénáři stále předpokládáme mírnou recesi v Kanadě i USA, protože korekce trhu s bydlením a tlaky na privátní sektor prostřednictvím vehiklů vůči dolaru pokračují. To omezí potenciál pro oživení kanadského dolaru a šance na redukci výkonnosti amerického dolaru v nadcházejících měsících. Nyní očekáváme, že klíčové měny obsažené v ve váženém dolarovém indexu skončí rok kolem výrazně níž, pokud se ekonomika zhorší více, než se očekávalo.




Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top