investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Akcie vrátily část loňských ztrát. Co bude dál?

24.01.2019

Světové akciové indexy vstoupily do nového roku pravou nohou...

Světové akciové indexy vstoupily do nového roku pravou nohou. S pomalu se blížícím koncem ledna přidávají 5 procent burzy v USA. Pozadu však nezůstává ani Německo. O něco málo horší, přesto klid dodávající postupný růst je patrný také v Asii a na parketu celé řady rozvíjejících se ekonomik. 

Ekonomické zprávy optimismus rozhodně nepřináší. Brexitem rozdivočelá Británie či nevyjasněná situace kolem obchodních válek navyšují nervozitu. A k tomu všemu ještě Čína. Asijský gigant roste nejpomalejším tempem od roku 1990. Nikterak investičně přitažlivé prostředí. 


Vývoj cen akcií poslední kvartál 2018

K vysvětlení dobré nálady však stačí pohled na vývoj cen akcií v posledním kvartále roku 2018. Celá řada zklamání a silné poklesy kurzů svým způsobem předurčily, že vstup do dalšího roku nezačne žádnou katastrofou, varovným zprávám navzdory. Zjednodušeně řečeno, trhy zatím mají kde brát. Vracejí alespoň část z bohatství, které se z nich před Vánoci vypařilo. 


Pomyslný král indexů, americký Dow Jones, jenž se takřka po celý loňský rok pohyboval v pásmu 24 000 až 26 000 bodů je nyní přesně uprostřed tohoto vymezení. Jako bychom se malinko vrátili v čase před ten ošklivý propadák z konce roku. 


Doporučení pro investory?

Jak vzniklou situaci nyní uchopit z pohledu investora? Odpověď tentokrát příliš složitá není. Střemhlavé vrhání se do pozic rozhodně doporučit nelze. Setrvalejší návrat na vyšší ceny lze totiž dnes očekávat jen od titulů, které se s podzimním propadem svezly spíše ze setrvačnosti a nespravedlivě


Posouzení výše a stability dividendových výplat by mělo být bráno v potaz více než kdy jindy. Dobrou zprávou přitom je, že na trhu je z čeho vybírat. Všeobecná opatrnost letos sice přetrvá, avšak celá řada šancí, která se díky varování vytvořila, by neměla zůstat ležet ladem. Dobře ukotvené společnosti si své zisky v letošním roce udrží a světová ekonomika bude pádit dostatečně rychle, tak aby si poradila s vyšší mírou nejistoty.


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Především dividendové akcie mohou letos, po velmi nepovedeném závěru roku 2018, nabídnout zajímavý ziskový potenciál. Světová ekonomika stále pádí dostatečně rychle, než aby ji něco zastavilo."

Tomáš Matuška, Head of Sales & Trading BHS









Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top