investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Akcie kurýrních společností loni stouply o desítky procent

26.01.2021

Kurýrní společnosti se dostaly do hledáčku investorů, jejich cena v minulém roce stoupla o desítky procent...

Kurýrní společnosti se dostaly do hledáčku investorů, jejich cena v minulém roce stoupla o desítky procent. Hodnota akcií společnosti FedEx vzrostla o 71 procent, v závěsu se drží konkurenční UPS s růstem o 36 procent. Nejúspěšnější evropskou společností je německá DHL, která zaznamenala růst ceny o 33 procent, řekla ČTK hlavní analytička společnosti TopForex Olívie Lacenová.

Objem nákupů přes on-line prostředí v posledních letech stále rostl. Ale pandemie podle Lacenové ještě urychlila posun od kamenných obchodů k digitálnímu prostředí. Z toho těží zejména doručovatelé zásilek, kteří zažili největší nápor hlavně těsně před Vánocemi, dodala.


Akcie americké nadnárodní společnosti United Parcel Service byly před spuštěním dnešního obchodního dne na 159 USD za akcii, což jsou rekordní hodnoty v obchodování společnosti. Tržní kapitalizace společnosti se vyšplhala na 137 miliard USD. Ještě před rokem to bylo podle údajů z Macrotrends.net kolem 101 miliard USD.


Akce konkurenční firmy FedEx vzrostly za stejné období ještě více, a to o 71 procent a před spuštěním obchodování se jejich cena pohybovala 254 USD za akcii. Tržní kapitalizace společnosti dosáhla 67 miliard USD, zatímco před rokem to bylo 40 miliard dolarů.


Z evropských společností se dařilo nejvíce německé logistické společnosti Deutsche Post DHL Group, kterou klienti po celém kontinentu znají zejména prostřednictvím její divize DHL. Akcie společnosti za poslední rok vzrostly třetinu a před začátkem obchodního týdne se pohybovaly kolem 43 eur (52 USD). Tržní kapitalizace společnosti dosáhla 53,5 miliardy EUR (64,5 miliardy USD), zatímco ještě před rokem to bylo 45 miliard dolarů.


Jelikož omezení spojené s provozem kamenných obchodů v důsledku rychlého růstu počtu nakažených osob zřejmě v nejbližších týdnech neustoupí, lidé by se podle Lacenové nadále měli soustřeďovat na nákupy prostřednictvím svých počítačů, tabletů nebo smartphonů přímo z domova. "I s ohledem na novoroční výprodeje by tak měl být výhled akcií kurýrních společností nadále příznivý," odhadla.


Zdroj: ČTK



"Společnost FedEx vykázala za účetní rok 2020 zisk o velikosti 1,29 miliardy dolarů. V Evropě však hodlá zrušit až 6 300 pracovních míst."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top