Tomáš Prouza: Porostou ceny potravin?

Tomáš Prouza je viceprezident Hospodářské komory a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. Dříve působil jako náměstek ministra financí a také jako národní koordinátor pro zavedení eura v České republice. V tomto díle přišla řeč na to, jaké ceny potravin máme v České republice v porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie, jestli se u nás jídlem plýtvá, ale také třeba jak je na tom tuzemský cestovní ruch.

Dostupné také na
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama