investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Zlatá cihla

09.09.2022

Zlato bylo dlouho považováno za globální měnu sloužící jako společný jazyk směny mezi zeměmi. I dnes ale tento lesklý kov nadále hraje ústřední roli po celém světě. Funguje jako uchovatel hodnoty, zajištění proti inflaci a deflaci nebo jako nástroj diverzifikace pro investory.

Zlato - stabilní komodita po celá staletí


Zlato je vzácná fyzická komodita. I když je nezničitelné a těžko se získává, je také extrémně tvárné. Díky své vysoké hustotě je to kov, který se snadno skladuje a přepravuje. Všechny tyto vlastnosti z něj dělají jedinečný a velmi žádaný investiční produkt. Dlouhodobá cenová stabilita zlata a jeho historická role jako bezpečného přístavu a uchovatele hodnoty mu poskytly v očích mnoha investorů výraznou výhodu oproti velkému počtu jiných investičních aktiv.


Investiční zlaté cihly

Jak vzniká zlatá cihla? 


Jedním ze zajímavých faktů o zlatých cihlách je, že existují dva různé způsoby výroby; odlévání nebo ražba. Litá zlatá cihla vzniká tak, že se zlato roztaví, zbaví se nečistot a pak se v tekuté formě nalije do požadované formy. Ražené zlaté pruty jsou technologicky náročnější, protože jejich výrobce investuje více do jejich vzhledu. Klasická litá cihla se obvykle strojově stlačí a posléze nařeže na požadovanou velikost. Pak zlato prochází procesem ražby, čištění a sušení, aby k zákazníkovi dorazilo s dokonalým vzhledem a ve skvělém stavu.


Burzovní graf ceny investičního zlata

Jakou cenu má zlatá cihla?


Obtížná otázka. Vzhledem k tomu, že formy, do kterých se zlato odlévá mohou mít různé velikosti, není cihla jako cihla. I proto se cena zlata počítá na váhu. Existují dva běžné standardy zlaté cihly. Ten, který využívají banky po celém světě určuje, že zlatá cihla má vážit 12,4 kilogramu (což je 400 trojských uncí neboli 27,4 liber). Můžete se ale setkat i se standardem, určujícím cihlám hmotnosti 1 kilogram (což je 32,15 trojské unce neboli 2,2 libry).


Budeme-li tedy vycházet z toho, že pro cenu zlaté cihly je podstatná její váha, mělo by nás primárně zajímat, kolik stojí určitá váhová jednotka. Cenu jednoho kilogramu zlata můžete snadno zjistit u prodejců investičního zlata. Co to vlastně investiční zlato je? Zjednodušeně řečeno jde o zlato nakoupené za účelem investice.


Cena zlata se uvádí v dolarech (USD) či korunách. Cena může být stanovena za 1 kilogram či 1 gram. Protože zlato, stejně jako jakákoliv jiná komodita podléhá situaci na trhu, mění se i jeho cena. Nicméně aktuální cenu zlata si můžete snadno ověřit na našich stránkách, kde je možné i investiční zlato rovnou koupit.


 Investiční zlaté cihličky 25g


Jak je to s karáty u zlata? 


24 karátové zlato je sto procent ryzího zlata bez příměsi jiného kovu. Právě tato kvalita je prodávána jako investiční zlato. 22 karátové a 18 karátové zlato je s příměsí niklu, zinku, stříbra či dalších slitin. Tento kov je díky svým vlastnostem využíván hlavně ve šperkařství. Pokud tedy chcete investovat do zlatých slitků či přímo cihel, sáhněte po 24 karátovém zlatu.


Investiční zlaté slitky - švýcarské zlato

Jak investovat do zlata? 


Zlato, stejně jako kterýkoliv jiný typ investice, je závislé na nabídce a poptávce. Čím více lidí zlato kupuje, tím více roste jeho cena a naopak. Nicméně jedná se o komoditu, která dlouhodobě na hodnotě neztrácí, spíše naopak. Dlouhodobý vývoj ceny zlata ukazuje, že za posledních dvacet let vzrostla cena zlata v České republice o bezmála 343%.


Základem pro bezpečné investování je ale spolupráce s důvěryhodným prodejcem. Vycházet můžete například z údajů serveru Investopedia, který sestavil žebříček top online prodejců zlata pro rok 2022, popřípadě využít některého z ověřených českých prodejců investičního zlata.


Z dlouhodobého hlediska se investování do zlata vyplatí. Zlato je investiční stálicí, v posledních desítkách let neutrpěla jeho hodnota žádný výraznější propad a navíc je to komodita, kterou přímo fyzicky disponujete.


https://www.investice.cz/10-duvodu-proc-investovat-do-zlata/a2021

Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top