investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Zisk i tržby automobilky Tesla překonaly odhady

22.04.2022

Americký výrobce elektromobilů zvýšil v reakci na inflaci ceny, čímž vyrovnal...

Zisk i tržby automobilky Tesla v letošním prvním čtvrtletí překonaly odhady analytiků. Americký výrobce elektromobilů zvýšil v reakci na inflaci ceny, čímž vyrovnal dopad uzavření své továrny v Šanghaji. Tesla od ledna do března zvýšila zisk na 3,32 miliardy dolarů (74,6 miliardy Kč) ze 438 milionů dolarů ve stejném období před rokem, uvedla dnes společnost dnes ve výsledcích hospodaření.

Tržby automobilky v prvních třech měsících letošního roku narostly meziročně o 81 procent na 18,8 miliardy dolarů. Analytici dotazovaní společností Refinitiv v průměru očekávali, že tržby Tesly budou činit 17,8 miliardy dolarů. Od počátku ledna do konce března dodal výrobce 310.048 vozů.

Společnost Tesla se od vypuknutí pandemie covidu-19 odlišuje od jiných automobilek a již několik čtvrtletí vykazuje rekordní dodávky a zisky. Její konkurenti se výrazněji potýkají s globálními výpadky v dodavatelském řetězci.

Výrobce elektromobilů zvýšil své ceny v Číně, Spojených státech a dalších zemích poté, co šéf firmy Elon Musk v březnu uvedl, že automobilka čelí v souvislosti s válkou na Ukrajině výraznému inflačnímu tlaku v oblasti surovin a logistiky.

Tesla uzavřela svou čínskou továrnu kvůli pandemickým omezením na zhruba tři týdny. Výrobu postupně obnovila tento týden. "Přestože byla nedávno obnovena omezená výroba, situaci nadále pečlivě sledujeme," uvedla společnost.

"Růst cen pěkně převyšuje inflaci nákladů," konstatoval analytik Craig Irwin ze společnosti Roth Capital. "Problémy s čínskou výrobou se zdají být dobře zvládnuté a očekáváme, že Austin a Berlín nahradí 19denní výpadek v Šanghaji," dodal.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Burzovní hodnota společnosti Tesla je v současné době vyšší než součet hodnot společností Volkswagen, BMW, Daimler, General Motors a Ford.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top