investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Vznikl fond historických a ikonických automobilů a motocyklů

03.12.2014

Představitelé ENGINE PRAGUE s.r.o. a BH Securities a.s (BHS) založili fond kvalifikovaných investorů.

Praha, 2. prosince 2014 - Představitelé ENGINE PRAGUE s.r.o. a BH Securities a.s (BHS) podepsali s AVANT investiční společností, a.s. dohodu o vzniku investičního fondu s proměnným základním kapitálem. Fond nese název Engine Classic Cars – Automobile FUND (ECC) a umožní dlouhodobé zhodnocování finančních prostředků investorů fondu prostřednictvím investic do unikátních, sběratelsky ceněných, vzácných automobilů, motocyklů a automobilií. Vzhledem k tomu, že již došlo ke schválení stanov, statutu i členů správní rady fondu, byl proveden zápis do seznamu investičních fondů vedeného ČNB a zápis do Obchodního rejstříku. Zahájení činnosti bylo stanoveno k 15. lednu 2015.

Posláním vznikajícího fondu kvalifikovaných investorů je nabídnout investorům možnost transparentního umístění volných finančních prostředků prostřednictvím cílených nákupů předem vybraných automobilů nebo motocyklů, v kontextu aktuálních podmínek na trhu a jejich načasovaný prodej s výnosem pro daného akcionáře. ECC bude investovat svěřené prostředky do vybraných ikonických a celosvětově známých sběratelských aut nebo motocyklů zejména z druhé poloviny dvacátého století. Nabídne tak investorům jedinečnou příležitost participovat na velmi zajímavé možnosti umístění aktiv ve střednědobém a dlouhodobém horizontu.

„Investování do klasických vozů je v  době hybridních, elektronických, moderních, identicky téměř nezařaditelných a super-technologicky vybavených automobilů, stále více populární a na rozdíl od kapitálových trhů se trh s veterány stává pro investory více reálný, hmatatelný, pochopitelný a často méně rizikový.  Investoři se stanou součástí unikátního společenství klubu investorů, sběratelů a fanoušků tohoto tradičního odvětví a budou mít možnost podílet se na společenských akcích, které pro své investory bude Fond pořádat,“ říká Radek Pokorný, jednatel ENGINE PRAGUE a dodává:  „Nejde pouze o investice, ale také o sdílení společné vášně, nadšení a emocí z vlastnictví těchto krásných nebo historicky zajímavých motoristických ikon.“ Strategií nebude nakupovat jen super drahé vozy ale portfolio skládat průběžně tak aby si mohl přijít na své také obdivovatel stále více žádaných, dobře zhodnocovaných a cenově relativně dostupných young-timerů.

Fond bude správcem portfolia nakoupených aktiv a bude kontinuálně vyhodnocovat možnosti investování zejména u automobilů nabízených ze soukromých sbírek, případně prostřednictvím prodejních aukcí, výstav a veletrhů.

„Jako hmotná a relativně málo dostupná forma aktiv mají vzácné nebo unikátní automobily svou vnitřní hodnotu, která pomáhá redukovat riziko ztráty a je prověřena historickým kontinuálním růstovým vývojem,“ říká Zdeněk Lepka, generální ředitel BHS a dodává: „Tato skutečnost je patrná zejména při porovnání s nejistým vývojem na finančních trzích v posledních letech. Při tomto srovnání lze říci, že cena unikátních a ikonických automobilů je v kontextu pohybu finančních trhů velmi stabilní investicí a v poměru podstupovaného riziku vůči cenovým výkyvům představuje atraktivní příležitost zhodnocení investovaných prostředků.“

Informace uvedené v tiskové zprávě nepředstavují nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku nebo § 34 a násl. zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu.

----

Poznámky pro editory: 

1. BH Securities a.s. je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a členem Burzy Cenných Papírů Praha a.s.  Společnost byla založena v roce 1993 a je součástí česko-slovenského holdingu PROXY – FINANCE, a.s., který je zároveň jejím 100 % vlastníkem. Společnost patří mezi nejvýznamnější tuzemské finanční nebankovní subjekty. Díky svému dlouholetému působení získala bohaté zkušenosti, vybodovali si pevnou pozici na českém kapitálovém trhu a těší se důvěře zákazníků. Poskytuje komplexní služby na kapitálovém trhu pro institucionální investory i fyzické osoby.  Hlavní aktivitou společnosti je obchodování s cennými papíry na vlastní i cizí účet, a to v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování zákaznických portfolií (správa aktiv), obchodování na úvěr a obchodování s finančními deriváty, primární emise dluhopisů a investičních certifikátů. V současné době se stará o klientská aktiva ve výši téměř 4 mld. Kč.

2. ENGINE PRAGUE s.r.o. patří do skupiny ENGINE, která zajišťuje komplexní služby v oblasti motorismu (nové a klasické vozy), rozsáhlé a detailní rekonstrukce klasických vozů, prodej, nákup i servis vozů všech kategorií a stáří, organizuje již pátý ročník závodů klasických automobilů PRAGUE CARLSBAD CLASSIC s velkým podílem zahraničních účastníků a s Ferrari Owner`s clubem spoluorganizuje setkání na okruzích. ENGINE PRAGUE je také vlastníkem hodnotné sbírky klasických vozů a motocyklů. Provozuje klub parkování sportovních vozů v centru Prahy, kde v klubové atmosféře zároveň organizuje aukce vozů, motocyklů a automobilů, koncerty hudebních skupin a další společenské akce. Filozofií ENGINE PRAGUE je vybudovat centrum automobilové kultury v kombinaci s muzeem/galerií, kde bude „pod jednou střechou“ nabízeno vše, na co si člověk může ve spojení s historií a nejen klasickými vozy jen představit.

3. AVANT investiční společnost, a.s. se specializuje na zakládání a správu fondů kvalifikovaných investorů. V posledních třech letech se stal AVANT nejdynamičtěji rostoucí investiční společností v České republice a v současnosti se jedná o druhou největší investiční společnost na trhu FKI vůbec. AVAT spravuje 28 fondů s celkovou hodnotou majetku 10,4 mld. Kč. Své postavení na trhu získal AVANT především svým osobním klientským přístupem, zkušenostmi, flexibilitou a kvalitou poskytovaných služeb. Spravované fondy investují do komerčních nemovitostí, bytových projektů, zemědělské půdy, pohledávek, uměleckých děl a majetkových účastí v začínajících projektech či v existujících firmách, kterým AVANT pomáhá v dalším rozvoji, financuje zpracovávání drahých kovů a obnovitelné zdroje energie.

4. Profil předsedy představenstva BHS

ZDENĚK LEPKA

Předseda představenstva a generální ředitel BHS. Narodil se v roce 1973 a absolvoval obor finance a bankovnictví vyšší obchodně-podnikatelské škole. V BHS pracuje již od roku jejího založení, z  Back office se přes makléře vypracoval až k členství v představenstvu,  ředitelem a předsedou představenstva BHS je od roku 2002. Zdeněk je také prezidentem Ferrari Owner‘s Club v ČR, který funguje od roku 2009.

4. Profil jednatele ENGINE PRAGUEE

RADEK POKORNÝ

Narodil se v roce 1966 v Mostě a do pracovního procesu vstoupil v r. 1992 po dokončení ČVUT fakulty stavební obor ekonomika a řízení ve stavebnictví v Praze. Hlavní náplní je od r. 1993 development v oblasti realitního trhu. Se svými partnery se podílel jako spoluinvestor na projektech: Obytný soubor Hvězda Praha 6 – Petřiny, Holešovický pivovar – Praha 7 – Holešovice, Administrativní centrum Jankovcova 23 – Praha 7 Holešovice, Rezidence Nad Závěrkou – Praha 6 Břevnov, Administrativní objekt PPF – Gate, Evropská ulice Praha 6 – Dejvice. V současné době realizuje projekty kancelářské budovy BLOX Praha 6 Dejvice, obytný soubor TRIANGLE v Praze 6, Střešovicích a soubor rodinného bydlení Zátiší v Praze 6 Lysolajích a připravuje poslední část administrativního centra Dejvice Downtown objekt Telehouse, který se začne realizovat v r. 2015. Od konce devadesátých let sbírá klasické automobily a buduje značku ENGINE – automobile culture, která zahrnuje několik právních subjektů pro zajištění  veškerých služeb, které kolem automobilů existují. 

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top