investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Výsledky Unipetrolu příjemně překvapily, firma roste

02.05.2017

Čistý zisk činil 2,8 mld. Kč, provozní zisk EBITDA LIFO 3,6 mld. Kč.

Čistý zisk činil 2,8 mld. Kč, provozní zisk EBITDA LIFO 3,6 mld. Kč. Tržby vzrostly na 29,9 mld. Kč. Představenstvo navrhlo valné hromadě vyplacení dividendy za rok 2016 v částce 8,30 Kč na akcii – v celkové výši 1,512 mld. Kč. Návrh dividendy je o 50 % vyšší v porovnání s předchozím rokem. Benzina uvedla nová paliva EFECTA a zvýšila tržní podíl na 18,1 %.

Zisky Unipetrolu rozhodně potěšily. Došlo ke zlepšení výkonu ve všech hlavních segmentech a oblastech. Je jasné, že abnormálně velkým meziročním růstům čísel pomohl loňský výpadek produkce etylénové jednotky kvůli havárii. Dobré výsledky předvedl i maloobchodní segment sítě čerpacích stanic Benzina, kterému se dařilo díky růstu objemu prodeje pohonných hmot, ale také dalším příjmům z konceptu prodeje kávy a občerstvení v rámci čerpacích stanic v konceptu Stop Cafe.

Trh ropy se postupně stabilizuje a rafinérské marže budou slušné, i když můžeme očekávat výkyvy. Akcie jsou rozumně naceněny vzhledem k ceně ostatních akcií, zejména mimo ČR.

Konzistentně jsme na akcie Unipetrolu optimističtí již zhruba 6 měsíců a tento názor trvá i po výsledcích, protože čísla potvrdila dobrý výkon společnosti. Očekávali jsme mírně vyšší dividendu, ale i tak je očekávaný dividendový výnos přes 3 procenta, takže se z akcie stává další zajímavý dividendový papír.

Z hlediska krátkodobé ceny vidíme, že akcie reagovala velmi pozitivně již den před výsledky, včerejší růst akcií asi hodně souvisel s oznámením návrhu výše dividendy, nemuselo tedy nutně jít o spekulaci na výsledky. Ale určitě nabízí spekulace o tom, že někdo mohl vědět více, anebo jednoduše zaspekuloval na výsledky. Proto by část investorů mohla začít po výsledcích vybírat určitý podíl velkých zisků v klasickém "sell the news" duchu a výběr části zisků je rozumný nápad. Dlouhodobě jsme ale na akcie Unipetrol velmi optimističtí.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top