investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Unipetrol – 100% české rafinérské je zatím Pyrrhovo vítězství

01.04.2015

Schválení akvizice zbývajícího podílu Unipetrolu v České rafinérské českým antimonopolním úřadem se dalo očekávat.

Schválení akvizice zbývajícího podílu Unipetrolu v České rafinérské českým antimonopolním úřadem se dalo očekávat. Na trhy se pohlíží již ne v omezeném českém kontextu, ale v kontextu celoevropském a v tomto srovnání se tržní podíl nejeví jako dominantní, jakkoliv velkou roli hraje Unipetrol na trhu českém.

Unipetrol se nyní stane skutečným stoprocentním vlastníkem České rafinérské. Je to důvod k radosti  a k růstu kurzu jeho akcií?

Pokud pomineme nízkou likviditu, která obchodování těchto akcií na pražské burze provází a může reakce na různé fundamentální zprávy zkreslovat, pak odpověď akcií na souhlas antimonopolního úřadu by měla zůstat neutrální. Teprve nyní se totiž musí ukázat, jak úspěšný bude Unipetrol s umístěním celé produkce České rafinérské. Někteří velcí odběratelé odpadli, když se jejich síť benzinových stanic dostaly do jiných rukou  než do rukou Unipetrolu a bude třeba sázet na jiné kanály.

Na prvním místě přichází v úvahu export. O tom mluví i vedení Unipetrolu. Přebytek rafinérských kapacit v Evropě a přebytek PHM v regionu dosažitelnost takového cíle trochu oslabuje.

Na druhém místě stojí plán zužitkovat produkci České rafinérské větší měrou pro výrobu v segmentu petrochemie. Tady by bylo ale třeba investic na zvýšení a zlepšení výrobních kapacit. Takže to také nevypadá na okamžité řešení. Proto ta očekávaná opatrnost kurzu akcií.

Ve čtvrtletních číslech ještě nic pozorovat nemusíme, protože ke konsolidaci 100% České rafinérské dojde až od začátku května. Druhé čtvrtletí by z pohledu vztahu produkce a skutečných prodejů mělo být již zřetelnější výpovědí.

Zdroj: http://www.kurzy.cz/zpravy/378595-unipetrol--100-ceske-rafinerske-je-zatim-pyrrhovo-vitezstvi/, autor Petr Hlinomaz, analytik BH Securities.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top