investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

TSMC

03.08.2022

Kolosální výrobce nezbytných polovodičových zařízení s bezkonkurenčním postavením na trhu a plánem pro další růst.

Společnost TSMC vyrábí, balí, testuje a prodává integrované obvody a další polovodičová zařízení v Tchaj-wanu, Číně, Evropě, na Středním východě, v Africe, Japonsku, Spojených státech a na mezinárodní úrovni. Poskytuje procesy výroby komplementárních křemíkových destiček na bázi oxidů kovů pro výrobu logických, smíšených signálů, rádiových frekvencí a vestavěných paměťových polovodičů. Společnost rovněž nabízí zákaznickou podporu, správu zákazníků a inženýrské služby. Její produkty se používají v mobilních zařízeních, vysoce výkonných počítačích, automobilové elektronice a na trzích internetu věcí. Společnost byla založena v roce 1987 a sídlí ve městě Hsinchu na Tchaj-wanu.

Přednosti společnosti TSMC

  • Pokračuje v dosahování silných čísel;
  • Předním lídrem v oboru;
  • Beta (míra, o kterou se cena akcie pohybuje ve vztahu k trhu) je nízká, takže akcie má tendenci růst a klesat pozvolněji než její konkurenti;
  • Geopolitické konflikty a dodavatelské potíže mohou zvýšit poptávku a cenu polovodičových zařízení;
  • Společnost vyrábí absolutně nezbytné zařízení pro většinu moderních a vojenských technologií.



Z tabulky je vidět, že společnost dynamicky roste, a obzvlášť v posledních letech začala růst závratným tempem v souvislosti s post pandemickými problémy v dodavatelských řetězcích. Společnost dokázala zvyšovat své marže díky inflaci, což poukazuje na její důležitou schopnost nastavovat si ceny. Marže na čistém zisku jsou velmi vysoké vůči standardům v běžných podnikových sektorech. 

TSMC a americký zákon o čipech

Konkurence roste a zejména společnost Intel již zvýšila své investice do výroby čipů, aby získala zpět svůj podíl na trhu. TSMC je však zdaleka největším výrobcem čipů na světě a konkurenci bude trvat dlouho, než ho dožene. Americký Senát schválil zákon o čipech, který poskytne daňové pobídky společnostem vyrábějícím čipy v USA. Tento zákon konkrétně pomáhá společnostem, jako jsou TSMC a Intel, které čipy vyrábějí, spíše než společnostem, které čipy pouze navrhují. Společnost TSMC zahájila výstavbu nového závodu v Arizoně ve Spojených státech, kde se budou vyrábět čipy pro společnost Apple. Společnost uvedla, že pokud bude zákon přijat tak projekt výstavby urychlí. 

Rizika pro společnost

Jedním z významnějších rizik společnosti je tenze mezi Čínou, která se cítí být právoplatným vlastníkem Taiwanu, a Spojenými státy. Obě země vidí Taiwan jako důležitou strategickou lokaci a vojenský střet mezi oběma velmocemi je v současnosti nejpravděpodobnější právě v oblasti Taiwanu. Tato politická válka a případně i vojenská může uškodit společnosti, pokud se nezachová volný obchod a mír na tomto ostrovním státu.

Co to znamená pro investory?

TSMC má mnoho předpokladů pro skvělou dlouhodobou investici, ale investoři budou muset být trpěliví. Po většinu své historie cena akcií TSMC pomalu a stabilně rostla. Kromě toho může odvětví v příštích několika čtvrtletích čelit určitým protivětrům a negativní nálada v odvětví by mohla zatížit cenu akcií i v případě, že společnost bude pokračovat ve své výkonnosti. Nicméně svým skoro monopolistickým postavením, efektivitou výroby a vysokými maržemi se jedná o velmi stabilně rostoucí společnost s možností dynamicky rostoucích dividend po završení expanze.


Autor: Mgr. Timur Barotov

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top