investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržní hodnota Alphabetu se blíží 2 bilionům dolarů

03.02.2022

Tržní hodnota americké společnosti Alphabet se po zveřejnění příznivých výsledků hospodaření za čtvrté...

Tržní hodnota americké společnosti Alphabet se po zveřejnění příznivých výsledků hospodaření za čtvrté čtvrtletí blíží dvěma bilionům dolarů (bezmála 43 miliard Kč). Mateřská firma Googlu by se tak přidala k elitnímu klubu firem Apple a Microsoft. Akcie Alphabetu dnes před zahájením obchodování na amerických trzích přidávaly kolem deseti procent a pokořily hranici 3000 dolarů.

Pokud si akcie tak vysoký růst udrží, zaznamenají nejvyšší denní nárůst od roku 2015, poznamenala agentura Reuters. Vymazaly by tak i ztráty z posledních dnů, které postihly všechny velké technologické firmy.


Alphabet zvýšil ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk meziročně o více než třetinu na 20,6 miliardy dolarů (444 miliard Kč). Čtvrtletní tržby překonaly očekávání, a to díky tomu, že reklamní, cloudové i hardwarové aktivity podniku ve vánočním období těžily z růstu internetového prodeje.


Firma zároveň oznámila, že chystá štěpení svých akcií, a to v poměru 20 ku jedné. To znamená, že s ohledem na současnou tržní cenu pak investor nezaplatí za jednu akcii Alphabetu 3000 dolarů, ale pouze 150 USD.


Podniky provádějí štěpení akcií, aby přilákaly více akcionářů. Příliš vysoká cena jedné akcie může drobné akcionáře odradit, pokud nemají brokera, který nabízí i zlomky akcií. "Říkali jsme si, že to dává smysl," citovala agentura Bloomberg finanční ředitelku Alphabetu Ruth Poratovou.


Podle agentury Bloomberg by se Alphabet díky štěpení akcií mohl také snáze dostat do Dow Jonesova indexu. Cena jedné akcie Alphabetu nebyla tak nízko od roku 2015, podotkl Bloomberg.


Před několika měsíci rozštěpily své akcie i firmy Apple a Tesla. Jinak se ale štěpení akcií v posledních letech z amerického akciového trhu téměř vytratilo. V roce 2019 nastala pouze dvě štěpení akcií, zatímco v letech 2006 a 2007 jich v rámci indexu S&P 500 bylo 47.


Krok Alphabetu zvyšuje podle Bloombergu tlak na Amazon. O štěpení akcií největšího internetového prodejce na světě se spekuluje už dlouho. Amazon je jednou ze sedmi společností v hlavním akciovém indexu S&P 500, jejich akcie se obchodují za více než 1000 dolarů. S výjimkou Alphabetu je z nich největší.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Alphabet je nadnárodní konglomerát, který sídlí v Mountain View v Kalifornii. Vznikl po restrukturalizaci v říjnu 2015 a stal se mateřskou společností pro Google.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top