investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Svěřte své peníze profesionálům

29.06.2016

Tak jako s autem jedete do servisu, s kalhotami jdete ke krejčímu a na steak do vyhlášené restaurace, podobně můžete postupovat i se svými penězi

Tak jako s autem jedete do servisu, s kalhotami jdete ke krejčímu a na steak do vyhlášené restaurace, podobně můžete postupovat i se svými penězi. Svěřte je do správy portfolio manažerovi v rámci služby Asset management. Co to obnáší?

Správa portfolia je vhodná pro každého, kdo má volné finanční prostředky a rád by je zhodnotil, nebo alespoň udržel jejich hodnotu nad inflací. Je vhodná jak pro investory-začátečníky, tak pro ty zkušené, kteří jenom nemají kdy pročítat spousty informací z trhů a sami se starat o svá portfolia.
„Když vstoupí na trh investor samostatně, musí si sám zanalyzovat, do čeho své prostředky vloží, zvážit rizika, stanovit si investiční horizont. O to víc pak těší, když se daří a vy vyděláváte. Doporučuji každému, aby to alespoň zkusil. Asset management toto řeší za klienty, na prostředky mu dohlížejí profesionálové a on tím ušetří spoustu času,“ říká analytik BHS Kamil Bednář.

Kvalitní analýza jako základ

Předpokladem úspěchu při správě portfolia je kvalitně vyplněný investiční dotazník. Charakterizuje klienta, zjišťuje, jaké má finanční zázemí, příjmy a majetek. Zároveň shrnuje znalosti a zkušenosti a v neposlední řadě to, co od investice očekává. Jde totiž o to, jaký má klient vztah k riziku. Jestli je konzervativní, a tudíž se mu chce za každou cenu vyhnout, nebo naopak dynamický, takže dokáže akceptovat krátkodobý pokles portfolia, protože se na investici dívá z dlouhodobého hlediska.
Právě časový faktor, tedy investiční horizont, je pro Asset management klíčový. Aby mohla být aktivní správa portfolia úspěšná, musí do ní investor své prostředky svěřit alespoň na tři roky. Po tuto dobu se jeho portfolio manažer snaží podle vlastní investiční strategie klientovi prostředky co nejvíce zhodnotit.

Složení portfolia

To, jakým způsobem portfolio manažer poskládá mix nástrojů, jež využije, vychází právě z investičního dotazníku. Je jasné, že klient s averzí k riziku bude mít v portfoliu méně akciových titulů a místo toho budou převažovat dluhopisy a nástroje peněžního trhu. Naopak u dynamického investora bude podíl akcií a akciových fondů vyšší, v portfoliu mohou být také například komodity. Základním pravidlem je, že klient, který dá své prostředky do správy, důvěřuje portfolio manažerovi a do investice v jejím průběhu nezasahuje. Důvod je zřejmý: portfolio manažer zvolil určitou strategii a není taktické ji nabourávat.
To ovšem neznamená, že by klient neměl o svých prostředcích přehled. Všechny investiční společnosti i fondy o nich informují. Třeba v BHS dostávají klienti unikátní přístup a na webu mohou denně sledovat aktuální skladbu svého portfolia. K tomu dostávají roční zprávu, která obsahuje srovnání s tzv. benchmarkem, tedy s ideální investicí. Pro ilustraci – jde o něco jako akciový index. Podle něj lze snadno vyhodnotit, jestli portfolio manažer přinesl klientovi něco navíc.

Success fee a jak na to

Investor svěřuje své prostředky do správy za účelem jejich zhodnocení. I při dočasném propadu je ale důležité porovnání s benchmarkem, protože portfolio manažer může tuto ztrátu zmírnit. Cílem je ale zisk. A to nejen pro klienta, ale i pro správce. Odměna pro portfolio manažera se totiž určuje jako podíl ze zisku. Když investice není zisková, platí klient za svou investici jen manažerský poplatek, a z těch by se žádná investiční společnost neuživila. Synergie je tedy zřejmá.
Začít s Asset managementem není nikterak složité. Stačí mít dostatečnou hotovost, kterou klient může po dobu trvání investičního horizontu postrádat, a vybrat společnost či fond, které důvěřuje. Například BHS nabízí typizované investiční strategie již při počátečním vkladu tři  sta tisíc korun. Pokud klient do Asset managementu vloží alespoň sto tisíc eur, navrhne jim BHS individuální správu portfolia šitou na míru přímo konkrétnímu klientovi.

Prostředky svěřené do Asset managementu je samozřejmě možné v případě potřeby kdykoli vybrat, vždy je ale pro klienta výhodné investiční horizont dodržet.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top