investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Snapchat IPO: jaká jsou rizika?

03.03.2017

Snapchat včera a dnes plní obsah médií díky raketovému růstu akcií první den obchodování na burze až na hranici 25 dolarů za akcii.

Snapchat včera a dnes plní obsah médií díky raketovému růstu akcií první den obchodování na burze až na hranici 25 dolarů za akcii.
 
Vstup akcií Snap Inc. na burzu je bezesporu zajímavé a má celou řadu pozitiv. Jaká jsou ale negativa a rizika? Z dokumentu, který společnost nedávno zveřejnila v souvislosti s uvedením na burzu, lze mimo jiné vyčíst, že společnost generuje masivní negativní volné peněžní toky, tj. firma ztrácí peníze. Za rok 2016 firma ztratila 678 mil. USD. Pro prudce rostoucí firmu, která investuje do dalšího budoucího rozvoje, je tento trend přirozený.
 
Nicméně, k zamyšlení pak v této souvislosti je skutečnost, kdy za poslední 3 čtvrteltí prudce zpomaluje růst počtu nových uživatelů. Ve 2. čtvrtletí 2016 byl růst 17,2%. Ve 4. čtvrtletí již pouze 3,2%. Co je horší, dle firmy je poslední kvartál, ten sezónně nejsilnější.
 
Dalším rizikem jsou dobře financované a silné konkurenční firmy jako např. Google, Facebook a další, které dokáží jednoduše replikovat hlavní vlastnosti Snapchatu na svých platformách.
 
Pro potenciální akcionáře je také omezením, že vydávané akcie nemají žádná hlasovací práva. Dva zakladatelé budou tedy kontrolovat firmu i pokud by byli například donuceni akcionáři odejít. I když akcionáři nemají hlasovací práva, majitelé firmy jejich podporu potřebují, aby se cena akcií držela vysoko a umožnila firmě například vydávat další akcie. Ředitelé firmy také potřebují, aby hodnota akcií, které oni sami dostávají jako formu odměny k platu, byla při prodeji vysoká.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top