investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Skupina Coloseum prodala akcie za zhruba 40 mil. Kč

19.07.2022

Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnila Burza cenných papírů Praha...

Skupina Coloseum, do níž patří i síť restaurací, prodala na trhu Start pražské burzy akcie za zhruba 40 milionů korun. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnila Burza cenných papírů Praha. Společnost chtěla získat přes 100 milionů korun nového kapitálu, přibližně polovinu plánovala použít na snížení zadlužení, ze druhé části hodlala financovat nové projekty. Coloseum se stalo první veřejně obchodovatelnou společností z gastronomického odvětví na pražské burze.

Skupina prodala 162.000 akcí s cenou 246 korun za jednu, přičemž cenové rozpětí činilo 246 až 304 korun. Hodnota společnosti po úpisu činí podle Burzy cenných papírů Praha asi 212 milionů korun. Obchodování s akciemi skupiny bude zahájeno 25. července za 246 korun v rámci pravidelné denní aukce na trhu Start.

Coloseum je na trhu 27 let. Kvůli pandemii skupině klesly tržby až o dvě třetiny, zhruba stejně se snížil i počet zaměstnanců. Letos Coloseum počítá, že by mohlo dosáhnout tržeb 282 milionů korun, ztráta by měla být 48,6 milionu korun, meziročně asi poloviční. Příští rok odhaduje, že utrží 461 milionů korun a ztrátu sníží na 15,4 milionu korun. S čistým ziskem na úrovni přibližně 14 milionů korun a tržbami 605 milionů korun počítá v roce 2024.

Skupina provozuje italský koncept vlastních a franšízových restaurací Pizza Coloseum, Pivovar Národní v Praze, spravuje také například Občanskou plovárnu s kapacitou 2500 lidí či hokejové arény v Liberci, Pardubicích a v Kladně. Od roku 2020 je její součástí i velkoobchod Pragogastro. Rozvíjet plánuje italskou kavárenskou síť Caffé Pascucci, kterou přivedla do ČR. První kavárnu otevřela v dubnu v centru Prahy. Majoritním vlastníkem Colosea zůstává zakladatel a majitel skupiny Jan Mužátko.

Burzovní trh Start je určen pro rozvíjející se malé a střední české firmy, pro které je cestou, jak se dostat ke kapitálu. Těmto podnikům nabízí možnost získat kapitál přímo od investorů za zjednodušených podmínek.


Zdroj: ČTK

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„V letošním roce se na pražské burze uskutečnilo více IPO. To největší se týkalo společnosti Gevorkyan, které je letos zatím největším IPO v celém Rakousko-Uhersku. Společnost Gevorkyan díky tomu získala na svůj další rozvoj přes 727 milionů korun.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top