investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Šéf ruského koncernu Lukoil odstoupil

22.04.2022

Firma začátkem března jako první velký ruský podnik vyzvala k rychlému...

Šéf ruského ropného koncernu Lukoil Vagit Alekperov odstoupil z funkcí ředitele a prezidenta. Společnost o demisi 71letého Alekperova informovala na svém webu, důvody nesdělila. Firma začátkem března jako první velký ruský podnik vyzvala k rychlému ukončení ruské ofenzivy na Ukrajině, připomíná agentura AFP.

"Předseda a člen představenstva Lukoilu V. Alekperov oznámil rozhodnutí rezignovat na své funkce," uvádí se v tiskové zprávě. Lukoil je po Rosněfti druhou největší ropnou společností v Rusku. Oznámení přichází týden poté, co Británie zařadila miliardáře Alekperova na seznam sankcionovaných ruských osobností.

Podnik na začátku března uvedl, že je "tragickými událostmi na Ukrajině" znepokojen, a vyjádřil soustrast všem, které konflikt zasáhl. Zároveň ujistil, že udělá vše, aby mohl stabilním způsobem pokračovat ve svých aktivitách po celém světě.

Společnost Lukoil vloni zvýšila čistý zisk na 773,4 miliardy rublů (zhruba 215 miliard Kč) z 15,2 miliardy rublů v předchozím roce. Za prudkým nárůstem zisku stály vyšší ceny ropy a plynu i vyšší objem produkce podniku. Tržby firma zvýšila o více než dvě třetiny na 9,4 bilionu rublů.

Lukoil v minulosti provozoval síť čerpacích stanic v České republice. V roce 2014 však tyto stanice převzala maďarská ropná a plynárenská skupina MOL.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Ke zdražování ropy přispívá napětí kolem Ukrajiny. Rusko totiž dodává na evropské trhy přibližně 26 procent celkové spotřeby ropy. V případě, že Západ uvalí na Rusko další sankce, je možné, že dojde k odklonu ruských dodávek na mimoevropské trhy.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top