investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Rotačky ECB jsou důležitější než Řecko

05.03.2015

Na první pohled by se zdálo, že v posledních dnech to mělo být Řecko, kdo má otřásat akciovými trhy

Na první pohled by se zdálo, že v posledních dnech to mělo být Řecko, kdo má otřásat akciovými trhy. Ani v nejčernějších okamžicích, kdy se k sobě jednající strany kategoricky obracely zády, se ale kapitálové trhy nijak dramaticky nepropadaly. Řecká CDS (pojištění proti nesplacení dluhopisu) na konci první únorové dekády vystoupala na dvouletá maxima přes 2000 bodů, ale německý akciový index DAX přes občasná zakolísání směřuje od začátku ledna výše a výše, aby do historie vpisoval nové a nové rekordy. A neplatí to jen pro německé akcie.

Ve skutečnosti nejde o tak velké překvapení. Na akciové trhy, zejména v Evropě, totiž od počátku roku blahodárně působí ohlášené kvantitativní uvolňování ECB.

Lze namítnout, že trhy více méně pracovaly se smírnou variantou řešení řeckého problému, což se do chování investorů mohlo promítat. Dohoda o prodloužení financování Řecka, ať je spojena s jakýmikoliv podmínkami a časovým omezením, dává v podstatě trhům za pravdu. Na druhé straně ale ani dobré zprávy z Řecka nevedly k nějaké euforii.

Můžeme spekulovat, že v případě hypotetické varianty řeckého obchodu z eurozóny by dopady byly hodně tlumeny konejšivými účinky kroku ECB. Grexit by se začal více projevovat až v roce příštím.

Zdroj: Hospodářské noviny, Podniky a Trhy, str. 16, Rotačky ECB jsou důležitější než Řecko, 3. března 2015, Názor: Petr Hlinomaz, analytik BH Securities

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top