investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 prodloužil svou rekordní rallye

24.01.2024

Tržní události předchozího dne

Index S&P 500 prodloužil svou rekordní rallye, když se pozornost soustředila na čtvrtletní zisky, které měly ukázat zdraví amerických společností a ekonomiky. Index S&P 500 vzrostl o téměř 0,3 %. Nasdaq Composite v úterý také vyskočil a vzrostl o 0,4 %, zatímco Dow Jones klesl o přibližně 0,2 %. Poté, co rally tažená technologiemi vyhnala trh na nová rekordní maxima, posloužily v úterý jako hlavní hybatelé trhu zisky v ostatních sektorech. 

Zklamání z výsledků hospodaření zatížilo index Dow, když se společnost 3M v úterý propadla o více než 10 %, protože výhled zisku společnosti na rok 2024 zaostal za očekáváním Wall Street. Zisky dnes v indexu S&P 500 se vedly sektory Consumer Staples a Communications Services, přičemž defenzivní sektor staples vzrostl o více než 1 % díky výsledkům společností Procter & Gamble a Verizon. Optimismu přidala i prognóza zisku společnosti United Airlines pro rok 2024, což vedlo k posílení akcií o 5 %. Akcie dalších leteckých společností, včetně Delta a American Airlines, po této prognóze vzrostly.

Akcie stavitelů domů byly jedním z nejsvětlejších míst na trhu, ale úterní zprávy ukazují, že tento sektor zůstává citlivý na úrokové sazby a jejich vliv na trh s bydlením. Akcie společnosti D.R. Horton se v úterý v poledne propadly o 9 % poté, co stavitel domů vykázal slabší než očekávané čtvrtletní objednávky a zveřejnil zisk na akcii za první čtvrtletí, který zaostal za odhady analytiků. Reakce investorů stáhla dolů také ETF SPDR S&P Homebuilders, a to až o 3 %.

Futures na ropu v úterý kolísaly, Libye obnovila těžbu na svém největším ropném poli, zatímco mrazivé teploty v Severní Dakotě nadále ovlivňovaly produkci. West Texas Intermediate klesla až o 1 %, než se zotavila a v poledne se obchodovala poblíž 75 USD za barel.  Libyjská produkce ropy se po třítýdenním přerušení v důsledku protestů vrátila na úroveň 1,2 milionu barelů denně. Chladné období v USA nedávno vyřadilo produkci téměř 200 000 barelů ropy denně v Severní Dakotě. Přesto, pokud nedojde k eskalaci napětí v Rudém moři, které by skutečně omezilo prodej ropy, se zdá, že růst cen ropy je omezený. 


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Zklamání z výsledků hospodaření zatížilo index Dow, když se společnost 3M v úterý propadla o více než 10 %, protože výhled zisku společnosti na rok 2024 zaostal za očekáváním Wall Street.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top