investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Ceny ropy se v pondělí snížily

28.11.2023

Tržní události předchozího dne

Ceny ropy se v pondělí snížily, když Katar oznámil, že dočasné příměří mezi Izraelem a Hamásem bude prodlouženo o další dva dny. Ropa mírně klesla a usadila se těsně pod úrovní 75,50 USD za barel. Ceny ropy jsou od překvapivého útoku Hamásu na Izrael, který se odehrál minulý měsíc, nestabilní. V úterý mělo vypršet čtyřdenní příměří zprostředkované Katarem. Izrael i Hamás uvedly, že jsou otevřeny prodloužení příměří, aby bylo možné osvobodit další zajatce.

Trhy také očekávají další kroky konsorcia největších světových producentů ropy ohledně snížení těžby na klíčovém zasedání OPEC+ tento čtvrtek. OPEC+ minulý týden překvapil trhy přeložením svého posledního letošního zasedání na čtvrtek místo 26. listopadu, což signalizuje neshody mezi jeho členy ohledně budoucího snižování produkce. Největší člen skupiny, Saúdská Arábie, údajně tlačila na menší členy OPEC+, aby se na snižování podíleli více.  Jak postupujeme vpřed, dochází nyní k neshodám, protože jsou země, které chtějí zvýšit produkci.

Stratégové z BMO Capital Markets a Deutsche Bank očekávají, že index S&P 500 dosáhne do konce příštího roku hodnoty 5 100, což je zatím nejvyšší prognóza pro tento referenční index mezi stratégy z Wall Street. To by znamenalo nové historické maximum pro index S&P 500, který v lednu 2022 dosáhl maxima 4 796 bodů. "Domníváme se, že rok 2024 bude druhým rokem minimálně 3-5letého cyklu, během kterého budou americké akcie vykazovat typičtější výkonnost." Toto období má doprovázet typický růst HDP a zisků, ocenění a rozpětí výnosů dluhopisů, napsal hlavní investiční stratég BMO Brian Belski. Podle něj dosahuje index S&P 500 ve druhém roce býčího trhu obvykle výnosu kolem 11 %, takže jeho odhad na 5 100 bodů do konce roku 2024 přibližně odpovídá historickému průměru. Deutsche Bank i BMO předpokládají, že index S&P 500 dosáhne v nadcházejícím roce zisku na akcii ve výši 250 USD, což je zatím nejvyšší prognóza na Wall Street. Je pozoruhodné, že díky růstu zisků jsou tyto banky přesvědčeny, že se index S&P 500 může i nadále obchodovat za vyšší ocenění, než je jeho historický standard."Pokud bude růst zisků pokračovat v oživení, jak předpokládáme, zůstanou ocenění dobře podpořena kolem horní hranice rozpětí, jak je typické pro ocenění zrychlení růstu zisků," napsal v pondělí tým analytiků Deutsche Bank ve své zprávě.

Rozdíl mezi největšími technologickými akciemi na Wall Street a zbytkem indexu S&P 500 se stále zvětšuje a vyvolává srovnání s nadhodnocenými oceněními technologických společností v dřívější éře dot-com bubliny. Velkolepá sedmička technologických akcií - Apple,  Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta, Tesla a Nvidia - tvoří zhruba třetinu tržní kapitalizace indexu S&P 500. Dohromady letos vzrostly o 80 %. A když se růst indexu S&P měří bez nich, je index S&P493 v podstatě na stejné úrovni od počátku roku. Umělá inteligence je nejnovější hit a ocenění S&P7 se začíná podobat technologické bublině v březnu 2000, průměrný poměr P/E u těchto sedmi společností přesahuje 50 bodů. Jinými slovy by investor musel čekat 50 let, aby se mu jeho investice fundamentálně navrátila. 


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.


Timur Barotov, analytik BHS

„Stratégové z BMO Capital Markets a Deutsche Bank očekávají, že index S&P 500 dosáhne do konce příštího roku hodnoty 5 100, což je zatím nejvyšší prognóza pro tento referenční index mezi stratégy z Wall Street.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top