investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie v pondělí vzrostly a dosáhly dalšího rekordního závěru

23.01.2024

Tržní události předchozího dne

Americké akcie v pondělí vzrostly a dosáhly dalšího rekordního závěru, investoři začali být optimističtější, pokud jde o stav ekonomiky, a očekávají nadcházející výsledky, které by mohly naznačit jak umělá inteligence přispívá k ziskům. Index S&P 500 si připsal 0,2 %. Dow Jones nepatrně vzrostl a poprvé v historii uzavřel nad úrovní 38 000 bodů. Akcie technologického Nasdaqu poskočily o 0,3 %.

Růst technologických akcií poháněný umělou inteligencí pomohl vytáhnout akcie z útlumu na začátku roku 2024 a hlavní indexy se tak za leden dostaly do kladných čísel. Jedná se tak znovu o pokračování příběhu vysoce koncentrovaného trhu. Čtvrtletní výsledky společností jako Netflix a Tesla na konci tohoto týdne budou pozorně sledovány. Údaje o HDP a Fedem preferovaný ukazatel inflace PCE by později v týdnu mohly vnést světlo do debaty, která je hnacím motorem trhů: kdy Fed přikročí ke snížení úrokových sazeb.

Futures kontrakty na ropu v pondělí vzrostly poté, co ukrajinské drony údajně zasáhly ruská palivová zařízení na pobřeží Baltského moře, což vyvolalo obavy z přerušení dodávek. Ropa West Texas Intermediate vzrostla až o 2 % a obchodovala se kolem 75 USD za barel. Útok dronem, který údajně provedla Ukrajina, odstavil závod, který dodával palivo ruské armádě. K útoku došlo v blízkosti ruských terminálů na vývoz ropy. Očekává se výpadek 700 000 barelů denně do doby, než bude terminál opraven. 

Mnoho akcií, které na konci roku 2023 rostly, zaostávalo za referenčními průměry, včetně indexu malých podniků Russell 2000, který i přes pondělní rally stále zaostává za širším trhem v lednu. Pomalý start indexu do roku 2024 vyvolává otázku, zda dobré zprávy, které investoři očekávají v souvislosti s úrokovými sazbami na konci tohoto roku, již byly do těchto menších společností započítány. Výzkumný tým Goldman Sachs tvrdí, že v příštích 12 měsících vidí pro Russell 2000 15% růst, a to částečně díky pozitivnímu ekonomickému výhledu. Nedávné ekonomické údaje ukázaly překvapivou sílu spotřebitelských výdajů, nárůst stavebních povolení a absenci rozsáhlého propouštění na trhu práce. Goldman Sachs věří, že tento trend bude pokračovat a že v roce 2024 bude americká ekonomika růst tempem vyšším než 2 % ročně.

Pokud jde o jednotlivé akcie, společnost Boeing se dostal pod další tlak poté, co FAA vyzval letecké společnosti, aby provedly kontrolu další třídy letadel 737, která používají stejné dveře jako letadlo Max 9, které utrpělo výbuch ve vzduchu. Akcie společnosti Archer-Daniels-Midland se v pondělí propadly až o 23 %. Tento gigant v oblasti obchodu se zemědělskými produkty poslal svého finančního ředitele na dovolenou a odložil zveřejnění výsledků hospodaření za čtvrté čtvrtletí a rok 2023 v souvislosti s vyšetřováním jeho účetních postupů.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Růst technologických akcií poháněný umělou inteligencí pomohl vytáhnout akcie z útlumu na začátku roku 2024 a hlavní indexy se tak za leden dostaly do kladných čísel.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top