investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Rakouská Erste Group loni zvýšila zisk o 39 procent

29.02.2024

Hospodaření podpořil vyšší objem poskytnutých úvěrů a příznivý vývoj úrokových sazeb...

Rakouská bankovní skupina Erste Group, která vlastní mimo jiné i Českou spořitelnu, v loňském roce zvýšila čistý zisk o 38,5 procenta na téměř tři miliardy eur (75,9 miliardy Kč). Hospodaření podpořil vyšší objem poskytnutých úvěrů a příznivý vývoj úrokových sazeb, uvedla banka v dnešní výsledkové zprávě.

Čistý úrokový výnos, což je důležitý ukazatel výnosů z úvěrů snížený o náklady na vklady, vzrostl o 21,5 procenta na 7,23 miliardy eur. Čistý výnos z poplatků a provizí se pak zvýšil o 7,6 procenta na 2,64 miliardy eur.

Objem úvěrů meziročně stoupl o 2,8 procenta na 207,8 miliard eur. Vklady klientů se zvýšily o 3,9 procenta na 232,8 miliardy eur. Růst zaznamenala banka na všech hlavních trzích, zejména v Rakousku a České republice.

"Rok 2023 byl pro naši bankovní skupinu rokem velmi dobrým. I přes makroekonomické zpomalení jsme dosáhli vynikajícího výsledku díky růstu objemu úvěrů a příznivému vývoji v oblasti úrokových sazeb i rizik,“ uvedl k výsledkům finanční ředitel Erste Group Stefan Dörfler.

Erste navrhuje za loňský rok zvýšit dividendu na 2,7 eura za akcii z 1,9 eura za akcii v předchozím roce. V letošním roce banka také plánuje odkup svých akcií za 500 milionů eur.

Letos Erste očekává příznivý vývoj díky předpokládanému zrychlení ekonomického růstu v regionu a zmírnění inflačních tlaků. Čistý růst úvěrů odhaduje na pět procent.

"Erste za čtvrté čtvrtletí i za celý rok překonala očekávání trhu v provozních výnosech i čistém zisku," řekl ČTK analytik XTB Tomáš Cverna. Výplatní poměr navrhované dividendy se podle něj na rozdíl od ostatních bank obchodovaných na pražské burze pro letošek nezměnil. Hlavním tahounem výsledků byly čisté úrokové výnosy, které po rekordních letech budou mít tendenci klesat, dodal.

Akcie Erste na pražské burze krátce po zahájení dnešního obchodování ztrácely přes tři procenta a prodávaly se zhruba za 954 korun. Pod 1000 korun klesly začátkem tohoto týdne, minimum za poslední rok je pod 680 Kč a je z loňského března.

Rakouská Erste Group patří k předním finančním institucím ve východní části Evropské unie. Kromě Rakouska a České republiky působí v dalších pěti zemích regionu. Čistý zisk České spořitelny loni klesl o 7,7 procenta na 18,6 miliardy korun. Provozní výnosy se snížily o tři procenta na 48,4 miliardy korun, vzhledem k růstu provozních nákladů tak byl provozní zisk nižší více než o desetinu.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top