investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Primární nabídka akcií může investiční firmu TPG ocenit až na 9,3 miliardy dolarů

04.01.2022

Americká investiční společnost TPG by v rámci primární veřejné nabídky akcií (IPO) ve Spojených státech mohla být oceněna...

Americká investiční společnost TPG by v rámci primární veřejné nabídky akcií (IPO) ve Spojených státech mohla být oceněna až na 9,3 miliardy USD (204,3 miliardy Kč). TPG je jedním z posledních velkých hráčů v odvětví, který usiluje o vstup na burzu. S touto možností už si přitom pohrává několik let, uvedla dnes agentura Reuters.

TPG je investorem firem Airbnb, Uber Technologies či Spotify. Dnes firma oznámila, že hodlá prodat asi 28,3 milionu akcií v ceně od 28 do 31 USD za kus. Při horním konci rozpětí by z prodeje získala zhruba 877,6 milionu USD. Stávající investoři plánují prodat zhruba 5,59 milionu akcií, výnos z jejich prodeje však nepůjde firmě.


TPG se rozhodla pro vstup na burzu několik let poté, co své akcie uvedli na trh konkurenti jako Apollo Global Management, KKR & Co. a Blackstone. Firmu v roce 1992 založili pod názvem Texas Pacific Group David Bonderman a Jim Coulter, první investici podnik uskutečnil v roce 1993 do tehdy zkrachovalé společnosti Continental Airlines. Nyní spravuje aktiva zhruba za 109 miliard USD, která jsou rozdělena mezi společnosti v různých odvětvích, od maloobchodu po zdravotnictví.


Rozhodnutí firmy vstoupit na burzu přichází v době rekordního nárůstu primárních nabídek akcií i fúzí a akvizic, které pomohly k prudkému růstu akcií konkurenčních firem. Tento rozkvět pomohl firmě i ke zvýšení zisku. Za devět měsíců loňského roku se čistý zisk zvýšil více než pětinásobně na 1,7 miliardy USD. Výnosy vzrostly na 3,89 miliardy USD z 564,4 milionu USD ve stejném období předloni.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Díky uvolněným politikám centrálních bank je na trzích velké množství peněz, které hledá své uplatnění ve světě investic. To v loňském roce umožnilo obřímu množství firem úspěšně vstoupit na burzu.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top