investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Poobědvali jste dnes Big Mac? A slyšeli jste již někdy o Big Mac Indexu?

09.06.2016

Sendvič, kterým se dá měřit nadhodnocení či podhodnocení měnového kurzu. Big Mac index, neboli hamburgerový index je srovnání cen sendviče Big Mac společnosti McDonald´s v různých zemích světa.

Big Mac index, neboli hamburgerový index je srovnání cen sendviče Big Mac společnosti McDonald´s v různých zemích světa.

Časopis The Economist zaznamenává tento index již od roku 1986. Tento ekonomický ukazatel vychází z teorie parity kupní síly, podle níž by stejné výrobky měly po přepočtu měnovým kurzem v různých zemích stát stejně. Proto lze také srovnáním místních cen Big Macu ukázat cenové hladiny v jednotlivých státech světa a zároveň tak zjistit případné nadhodnocení či podhodnocení měnového kurzu. Big Mac byl pro tento účel vybrán z důvodu, že je celosvětově prodáván identickým způsobem.

Zatím co Češi si na Big Macu mohou pochutnat za 2,98 dolaru (75 korun), tedy po přepočtu za podobnou cenu jako v Chile (2,94 dolaru), Pákistánu (2,86 dolaru) či Mexiku (2,81 dolaru), v USA stojí 4,93 dolaru a nejdražší Big Mac na světě vyjde ve Švýcarsku na 6,44 dolaru.

Big Mac, zřejmě nejznámější hamburger světa, kupují lidé nejlevněji v Rusku a na Ukrajině. Naopak nejdráže vyjde podle indexu ve Švýcarsku, ve Švédsku a v Norsku - až za touto trojicí je domovina Big Macu – USA.

Z žebříčku tedy také vyplývá, že Češi kupují dolar příliš draze, měl by stát 15 korun. Aktuální indexový graf Big Macu z ledna 2016 si můžete prohlédnout zde.

Zdroj: McDonald's; Thomson Reuters; IMF; The Economist, Wikipedie, aktualne.cz

Autor citovaného článku: Pavla Adamcová, Jiří Hovorka z aktualne.cz

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top