investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Polský provozovatel samoobslužných boxů InPost vstoupil na burzu

27.01.2021

Polská společnost InPost, která provozuje schránky pro vyzvednutí zboží, vstoupila na burzu...

Polská společnost InPost, která provozuje schránky pro vyzvednutí zboží, vstoupila na burzu. S akciemi se začalo obchodovat v burzovním systému Euronext v Amsterodamu a hned v úvodu akcie zpevnily zhruba o 19 procent. Uvedla to agentura Reuters. Hodnota firmy díky růstu kurzu vystoupila na 9,5 miliardy eur (247 miliard Kč), což z této primární veřejné nabídky (IPO) akcií činí v poslední době jednu z největších v Evropě.

InPost těží z prudkého nárůstu poptávky po on-line nákupech, o které je za pandemie zájem ještě větší. Internetové obchody využívají k zasílání jednak služeb klasických pošt, také ale kurýrů anebo právě možnosti uložit zakoupené zboží v samoobslužném boxu. Tam si zákazník může nákup vyzvednout podle potřeby, zpravidla 24 hodin denně. v České republice se mohou lidé na různých místech setkat například s AlzaBoxy, podobné systémy ale mají i další prodejci.


V Polsku využívají této možnosti doručení zejména prodejci z platformy Allegro, jejíž provozovatel vstoupil na burzu loni. I tento debut byl úspěšný, akcie Allegra hned první den zpevnily zhruba o 50 procent, díky čemuž hodnota firmy vystoupila v přepočtu nad 400 miliard korun. Primární emise Allegra tak loni byla jednou z největších v Evropě.


Primárních nabídek akcií od začátku roku přibývá svižným tempem. Loňský rok byl naopak slabý, což analytici přičítají nejistotě kvůli pandemii covidu-19. InPost stanovil cenu pro primární emisi na 16 eur, což bylo na horní hranici předběžného pásma 14 až 16 eur. Na burzu se chystá i polský vývojář her pro mobilní telefony Huuuge, který maximální cenu pro primární nabídku na varšavské burze stanovil na 50 zlotých. Firma tím získala hodnotu kolem 1,5 miliardy zlotých (8,6 miliardy Kč).


Jinde v Evropě se ke vstupu na burzu chystá například nizozemská technologická společnost WeTransfer. Podle zdrojů Reuters by to mělo být v dubnu či květnu v Amsterodamu. Proces vstupu na burzu již zahájila německá společnost Auto1, zaměřená na on-line prodej ojetin, a také britská firma Moonpig, která prodává on-line přání a další zboží. Očekává se, že na burzu letos vstoupí také firmy Deliveroo, Darktrace, Trustly, Transferwise či Allfunds.


InPost vlastní více než 12.000 samoobslužných boxů a vedle Polska funguje také v Británii. V plánu je vstup na trhy v Itálii, Francii a ve Španělsku. InPost tím reaguje i na rostoucí konkurenci na domácím trhu, tedy v Polsku. Firma uvedla, že s akciemi vstoupila na burzu v Amsterodamu, aby tak vyjádřila svůj záměr expandovat do zahraničí. Amsterodam se ale začíná profilovat jako burza, o kterou je zvýšený zájem po vystoupení Británie z Evropské unie.


Zdroj: ČTK



"V roce 2019 společnost představila mobilní aplikaci InPost Mobile se vzdáleným otevíráním skříněk, kterých je rozmístěno 10 000 po celém Polsku. Díky tomu si lidé mohou přebírat zásilky nonstop každý den včetně víkendů a svátků."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top