investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Pegas je sice exponován v Ruské federaci, ale rizika by neměla být tak velká

02.09.2014

Společnost Pegas Nonwovens prodává svou produkci rovněž do Ruské federace. Rizika spojená s konfliktem na Ukrajině..

Společnost Pegas Nonwovens prodává svou produkci rovněž do Ruské federace. Pozn. Společnost PEGAS NONWOVENS je jedním z předních světových výrobců netkané textilie typu spunlaid na bázi polypropylenu a polyethylenu. Rizika spojená s konfliktem na Ukrajině, která by ohrozila tento export, by však neměla být příliš velká, což zaznělo i z úst managementu v posledním konferenčním hovoru  věnovanému pololetním výsledkům.

Zkusme formulovat argumenty, proč by tomu tak mohlo být:

1)       samotná čísla

Podíl tržeb z prodeje v Rusku byl ke konci roku 2013 3,6% (7,3 mil EUR), viz graf č.1, tedy Ruská federace není žádným dominantním segmentem Pegasu. I když firma v průběhu roku zahrnuje Rusko do segmentu střední a východní Evropy a samostatně jej není vidět, lze předpokládat, že poměry se v poletí tohoto roku podstatně nezměnily, viz graf č.2.

2)       silný vztah s odběrateli

Pegas udržuje pevný a dlouhodobý vztah se svými odběrateli. Ti obvykle nepatří mezi malé hráče na trhu a můžeme spekulovat, že v případě, že by danému odběrateli hypoteticky vypadl odbyt v Rusku, stejně by příslušný objem od Pegasu odebral a nasměroval někam jinam.

3)       produkce Pegasu jsou polotovary

Pegas povětšinou exportuje tam, kde z jeho polotovarů jeho odběratelé vyrábějí finální výrobky. To by mělo znamenat, že i do Ruska může exportovat do nějaké výrobní pobočky svého odběratele. Pokud by tomu tak bylo (nemáme ověřeno), pak by i případné další ruské dovozní sankce neměly mít v principu vliv.

Nelze samozřejmě beze zbytku tvrdit, že se žádné události na Ukrajině nemohou Pegasu dotknout, ale zatím by podle našeho názoru neměly být výhledy Pegasu pro tento rok evropsko-ruskými sankcemi ovlivněny.

Graf č.1: Geografické rozdělení tržeb Pegasu v létech 2012 a 2013

Graf č.2: Geografické rozdělení tržeb Pegasu v poletí 2014

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top