investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Opec - rozkol uvnitř Organizace stále trvá.

14.06.2016

Členské země OPEC dnes kontrolují 75% veškerých světových ropných zásob, v celosvětovém měřítku tak zajišťují jednu třetinu veškeré ropné produkce a celou polovinu z objemu vývozu ropy.

OPEC - Organizace zemí vyvážejících ropu - Organization of the Petroleum Exporting Countries.

Opec je mezivládní organizace sdružující 14 zemí exportujících ropu. OPEC koordinuje ekonomickou politiku členských zemí, a to zejména v oblasti vyjednávání s ropnými společnostmi ohledně objemu produkce a cen ropy. Sídlo organizace je ve Vídni. Členské země OPEC dnes kontrolují 75% veškerých světových ropných zásob, v celosvětovém měřítku tak zajišťují jednu třetinu veškeré ropné produkce a celou polovinu z objemu vývozu ropy.

Řízení organizace:

Nejvyšším orgánem organizace je konference zástupců členských zemí, na které se projednávají otázky vztahů zemí OPEC s politickými a ekonomickými partnery, pro nadcházející období se určují denní kvóty těžby a cena exportované ropy. Konference dále volí radu guvernérů, do které je z každé členské země vyslán jeden zástupce. Přijmutí jakéhokoliv rozhodnutí je na konferenci velmi obtížné, důvodem je potřeba jednomyslného usnesení. Konference se schází alespoň dvakrát ročně. Poslední zasedání se konalo nyní 2.6.2016.

Historie:

OPEC založilo na konferenci v Bagdádu dne 14. září 1960 pět zemí, jejichž export ropy výrazně převyšoval domácí spotřebu. V lednu 1961 byly v Caracasu přijaty stanovy OPEC. Zakládající země vytvořily kartel určující objem a cenu exportované ropy, zejména pomocí zavedení těžebních kvót. Kartel organizace byl během své historie úspěšný - dokázal členským zemím zajistit ohromné zisky ze vzrůstajících cen ropy (ty se od založení organizace několikanásobně zvýšily). Na podzim roku 1973 záměrně snížila těžbu ropy (o asi 5%), aby mohla její cenu ovlivňovat ve svůj prospěch, a zároveň vyhlásila embargo na vývoz ropy do zemí, které podporovaly Izrael během Jomkipurské války a odstartovala tak první a prozatím největší ropný šok. Ceny ropy se tehdy zvýšily na čtyřnásobek.

Aktuálně:

Ropa od počátku letošního roku citelně zdražila, aniž by kartel přijal nějaké koordinované kroky. "Ceny na světovém trhu se od 20. ledna, kdy spadly na dlouholeté minimum 26 dolarů za barel, skoro zdvojnásobily," komentuje společnost BMI Research. Podle ní se ukazuje, že Saúdské Arábii, na kterou připadá skoro třetina celkové produkce kartelu, se přece jen vyplácí její taktika: do trhu pokud možno nezasahovat. Kartel v současné době těží 32,5 milionu barelů denně, když cena jeho "ropného koše" se pohybuje kolem 45 dolarů. Producenti by ji rádi viděli v rozmezí 50 – 60 dolarů za barel. OPEC jednal o zmrazení těžby v dubnu v katarském Dauhá, ale bezvýsledně. Proti se ostře postavil Írán, který je odhodlán těžbu dále zvyšovat, aby obnovil svoji předchozí pozici na ropném trhu. Ta značně zeslábla v důsledku léta trvajících západních hospodářských sankcí, které padly letos.Těžební politika OPEC se nezmění, ani nyní Ve Vídni se na novém těžebním limitu kartel nedohodl. Rozkol uvnitř Organizace stále trvá. Třináct členů se ani na pololetním zasedání (2.6.2016) nedohodlo, kolik by měli těžit, aby se trh konečně stabilizoval a cena se dostala do rozmezí 50 až 60 dolarů za barel. 

Svázat celkovou produkci i produkci jednotlivých zemí kvótou přitom požadovaly Nigérie, Katar, Alžírsko a Venezuela, nyní hospodářsky nejslabší člen OPEC. Proti se nejhlasitěji vyslovil Írán, který je odhodlán obnovit po lednovém zrušení západních sankcí svoji předchozí silnou pozici na trhu.

OPEC na posledním zasedání do svých řad také přijal africký Gabon, který se tak stane (co do ropné produkce) nejmenším členem organizace. Příští zasedání organizace OPEC je naplánováno na 30.11.2016. 

 

Zdroj: Ihned.cz, Hospodářské noviny, Wickipedie

Autor citovaného článku: Hospodářské noviny - Václav Lavička

 

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top