investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nio zvažuje další rušení pracovních míst

07.12.2023

Na konci loňského roku měla automobilka více než 7000 zaměstnanců...

Čínský výrobce elektromobilů Nio zvažuje další rušení pracovních míst. S odvoláním na informované zdroje to dnes uvedla agentura Bloomberg. Firma už v listopadu oznámila, že kvůli siné konkurenci musí snížit počet pracovních míst o deset procent. Na konci loňského roku měla automobilka více než 7000 zaměstnanců.

Firma požádala některá oddělení, aby připravila seznam dalších rušených míst. To by mohlo původní plán zvýšit na 20 až 30 procent.

Deník South China Morning Post minulý týden napsal, že Nio plánuje do roku 2030 nahradit 30 procent pracovní síly zapojením robotů a umělé inteligence (AI). Vedoucí pozice chce například snížit pomocí AI o 50 procent, uvedl viceprezident pro výrobu, logistiku a provoz Ťi Chua-čchiang.

"Chceme využívat technologie umělé inteligence, abychom do značné míry snížili závislost na kvalifikovaných pracovnících a technicích, a tím ušetřili více nákladů na pracovní sílu," uvedl viceprezident. "Pokud 80 procent rozhodnutí (ve výrobě) bude moci provádět umělá inteligence, umožní nám to v roce 2025 snížit počet manažerských pozic o 50 procent," dodal.

Průmysloví roboti by podle něj mohli firmě v letech 2025 až 2027 pomoct snížit počet pracovníků na výrobních linkách o 30 procent.

Poptávka po elektromobilech v Číně v poslední době klesla. Spotřebitelé dávají přednost úspornějším hybridům, napsala agentura Reuters.

Automobilka Nio je stále ztrátová, ale daří se jí rychle zvyšovat odbyt. Nio je devátým největším výrobcem elektromobilů a hybridních vozů v Číně. Firma výrazně investuje do vývoje vlastních technologií pro klíčové součástky, jako jsou čipy a baterie.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top