investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Indexy S&P 500 a Dow Jones poskočily o zhruba 0,5 %

15.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

USA pohrozily rakouské RBI omezením přístupu k svému finančnímu systému

15.05.2024
bankainvesticeruskousa

Ranní zpravodaj: Čistý zisk firmy ČEZ v prvním čtvrtletí stoupl o čtvrtinu

14.05.2024
S&P500akciedow jonesnasdaqČEZ

Češi jsou v investování stále opatrní. Změna přicházi s mladou generací

14.05.2024
investicepenízečesko

Nezaměstnanost v USA v dubnu znatelně klesla

02.05.2014

Hlavní dnešní makroekonomická zpráva z USA přinesla pohled na vývoj zaměstnanosti v USA v měsíci dubnu a byla více než překvapivá. S 288 tisíci nově vytvořených pracovních míst a s poklesem nezaměstnanosti na 6,3% vývoj překonal veškerá očekávání.

Hlavní dnešní makroekonomická zpráva z USA přinesla pohled na vývoj zaměstnanosti v USA v měsíci dubnu a byla více než překvapivá. S 288 tisíci nově vytvořených pracovních míst a s poklesem nezaměstnanosti na 6,3% vývoj překonal veškerá tržní očekávání. Ta byla podle agentury Bloomberg 215 tisících nových pracovních míst a 6,6% nezaměstnanosti, což měl být odhadovaný pokles o 0,1% z březnových 6,7%.

Výrazně lepší skutečnost jako by dávala sbohem veškerým dopadům tuhé zimy v prvním čtvrtletí tohoto roku a otevřela prostor pro vyšší ekonomický růst ve druhém čtvrtletí.

Reakce trhů by měla být na první pohled pozitivní, ale lepší makro vždy znamená, že útlum podpory americké ekonomiky ze strany americké centrální banky je nejen opodstatněný, ale může být teoreticky i rychlejší. To by se trhům tolik nelíbilo.

Příznivý vývoj nezaměstnanosti naznačovaly trochu i některé předchozí reporty. Dubnová statistika celkového počtu nově vytvořených míst v soukromém sektoru USA dle asociace ADP, která obvykle předchází oficiální zveřejnění celkové nezaměstnanosti o dva dny, přinesla ve středu argumenty k lehkému optimismu. Křivka totiž stále roste, a to již čtyři roky a letošní duben nebyl výjimkou. Na konci dubna činil celkový počet pracovních míst v soukromém sektoru 116,320 milionu proti březnovým 116,100 milion, což již zhruba o milion překonalo úroveň léta roku 2007.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top