investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nezaměstnanost USA v měsíci květnu ponechává FEDu volné ruce v omezování podpory americké ekonomice

06.06.2014

Květnový stav zaměstnanosti v USA přinesl mírně lepší obrázek, než si narýsoval trh ve svém očekávání.

Květnový stav zaměstnanosti v USA přinesl mírně lepší obrázek, než si narýsoval trh ve svém očekávání. Nicméně z pohledu meziměsíčního přírůstku nově vytvořených pracovních míst šlo o nemalý pokles, který lze ovšem vysvětlit účinkem velmi studených prvních třech měsíců tohoto roku. Zima, která z počátku roku bránila větším přírůstkům pracovních míst, vyústila v dubnu do silného růstu, čímž se deficit vyrovnal. V porovnání s dubnem pak současné květnové přírůstky mohou vyznívat poněkud skromněji.

Jaká byla čísla?

Počet nově vytvořených pracovních míst v americké ekonomice (mimo zemědělství) vzrostl v květnu proti uplynulému měsíci o 217 tisíc, přičemž  průměrné odhady analytiků byly podle agentury Bloomberg 213 tisíc. O měsíc dříve činil meziměsíční  přírůstek 282 tisíc pracovních míst (revidováno z 288 tisíc).

Květnová nezaměstnanost zůstala na 6,3%, přičemž trh počítal s tím, že dojde k mírnému nárůstu nezaměstnanosti na 6,4%.

Jak vypadá pohled z větší perspektivy?

Nezaměstnanost v USA klesá s drobnými výkyvy prakticky od podzimu 2009, a to z úrovně 10%, což bylo maximum za posledních bezmála dvacet let. Tomuto poklesu pomáhají stimuly americké centrální banky, která přistoupila k pumpování peněz do americké ekonomiky.

Co z toho plyne?

Aktuální čísla jsou stále na trajektorii postupně se zlepšující situace zaměstnanosti v USA a dávají šanci na pokračování v dalších měsících. Vývoj nezaměstnanosti není důvodem ke změně politiky americké centrální banky v pokračujícím omezování nákupu dluhopisů a podpory americké ekonomice.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top