investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Nasdaq dnes uzavřel na novém rekordu, Dow Jones a dolar klesly

17.12.2020

Americké akcie dnes uzavřely smíšeně. Centrální banka USA (Fed) zopakovala slib, že...

Americké akcie dnes uzavřely smíšeně. Centrální banka USA (Fed) zopakovala slib, že nechá úrokové sazby blízko nuly a investoři čekají, že se podaří schválit stimulační balíček. Index Dow Jones, který se během dne pohyboval mezi ziskem a ztrátami, nakonec klesl. Technologickým firmám se však stále daří a Nasdaq stoupl na nový rekord.

Index Dow Jones klesl o 44,77 bodu, tedy 0,15 procenta, na 30.154,54 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 6,55 bodu, neboli 0,18 procenta, na 3701,17 bodu. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 63,13 bodu, čili 0,5 procenta, na 12.658,19 bodu.


Nálada investorů v posledních seancích oscilovala mezi optimismem z rychlé distribuce vakcíny proti covidu-19 a obavami z rekordního počtu nakažených v USA. Navzdory pandemii index S&P 500 letos stoupl o více než 14 procent.


Vyjednavači v americkém Kongresu jsou blízko uzavření dohody o novém záchranném balíku. Podle zákonodárců by mohlo hlasování o pomoci začít do 24 hodin.


Fed slíbil, že bude kvůli hospodářské recesi nadále poskytovat na trzích finanční hotovost, přestože výhled ekonomiky se díky vakcíně proti covidu-19 zlepšil. Zopakoval, že ponechá základní úrokovou sazbu na současné úrovni blízko nuly, dokud se ekonomika nezotaví, a to stejné platí nyní i pro jeho program nákupů dluhopisů.


Analytik firmy Charles Schwab Randy Frederick uvedl, že reakce trhu na rozhodnutí Fedu byla relativně tlumená. Investoři se totiž mnohem více zaměřují na fiskální stimulaci než na prohlášení Fedu.


Nadále posilují technologické firmy. Mnoho z nich těží ze změny spotřebitelských návyků kvůli pandemii. Akcie Microsoftu a Twitteru stouply o více než dvě procenta. Akcie firmy Alphabet však klesly kvůli hrozbě nových žalob. Oslabily také akcie leteckých společností kvůli zhoršení hodnocení výkonu akcií některých těchto firem od analytiků JPMorgan, napsala agentura Reuters.


Americký dolar se ke koši měn pohyboval jako na houpačce. Po oznámení Fedu stoupl, nakonec však své zisky smazal a spadl na nejnižší hodnotu za dva roky. Euro pak vůči dolaru poprvé od dubna 2018 vystoupilo nad 1,22 USD díky příznivé statistice z eurozóny a naději na pokrok v jednání o dohodě s Británií.


Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesl o 0,2 procenta na 90,31 bodu. Euro vůči dolaru stouplo o 0,3 procenta na 1,2184 USD. Dolar k jenu oslabil o 0,2 procenta na 103,49 JPY. Euro vůči jenu posílilo o 0,1 procenta na 126,10 JPY.


Zdroj: ČTK



"Ceny akcií neodráží současný stav věcí, ale vyhlíží budoucí vývoj. Po vzniku celé řady vakcín proti koronaviru mnozí investoři uvěřili, že je jen otázkou času, kdy se s pandemií vypořádáme. Chtějí proto mít nakoupené akcie, které v éře obnovy ekonomiky po koronaviru zřejmě budou dál narůstat na ceně."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top