investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Musk zřejmě prodá akcie v Tesle, podvolí se anketě na twitteru

09.11.2021

Elon Musk patrně prodá deset procent svých akcií v Tesle. Podvolí se výsledku hlasování uživatelů twitteru, kterých...

Elon Musk patrně prodá deset procent svých akcií v Tesle. Podvolí se výsledku hlasování uživatelů twitteru, kterých se na to zeptal v reakci na kritiku, že neplatí svůj spravedlivý podíl na daních. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Ankety se zúčastnilo 3,5 milionu uživatelů twitteru. Pro prodej akcií hlasovalo 57,9 procenta z nich.

"V poslední době se hodně mluví o tom, že nerealizované zisky jsou prostředkem k vyhýbání se daním, takže navrhuji prodej deseti procent svých akcií Tesly. Podporujete to?" formuloval v sobotu Musk otázku na twitteru. "Výsledkům hlasování se podvolím, ať už to dopadne jakkoli," dodal.


Ke konci června činil Muskův podíl v automobilce Tesla přibližně 170,5 milionu akcií a prodej deseti procent z nich by podle výpočtů agentury Reuters na základě páteční uzávěrky vynesl téměř 21 miliard dolarů (458,3 miliardy Kč).


Před týdnem Musk na twitteru napsal, že prodá akcie Tesly v hodnotě šest miliard dolarů a věnuje je Světovému potravinovému programu OSN (WFP). Podmínil to tím, že organizace zveřejní více informací o tom, jak s penězi nakládá.


Jeho bratr Kimbal Musk v pátek prodal 88.500 akcií Tesly a stal se tak posledním členem představenstva, který se zbavil velkého množství akcií Tesly, jež dosáhly tento týden rekordních hodnot.


Musk hlasování vyhlásil poté, co se v americkém Kongresu objevil návrh na zdanění majetku miliardářů, jež by pomohlo financovat sociální a klimatické programy prezidenta Joea Bidena. V dřívějších příspěvcích šéf Tesly miliardářskou daň kritizoval, napsala agentura Reuters.


Šéf Tesly je nyní podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg nejbohatším člověkem světa s majetkem v hodnotě 338 miliard dolarů (zhruba 7,4 bilionu Kč). Tržní hodnota Tesly, nejhodnotnější automobilky světa, začátkem minulého týdne poprvé překonala hranici bilionu dolarů. Musk v Tesle vlastní podíl zhruba 23 procent. Podíly má i v dalších úspěšných společnostech, například ve SpaceX.


Zdroj: ČTK

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Burzovní hodnota společnosti Tesla je v současné době vyšší než součet hodnot společností Volkswagen, BMW, Daimler, General Motors a Ford.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top