investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ceny potravin v České republice klesají tři měsíce v řadě

17.04.2024
cenaekonomikavýrobačesko

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

17.04.2024
evropapenízeusačesko

McDonald's díky vyšším cenám zvýšil ve čtvrtletí srovnatelné tržby i zisk

31.01.2023

Výsledek překonal odhady analytiků, McDonald's ale varoval, že efekt vysoké inflace ještě nějakou dobu přetrvá...

Americký provozovatel restaurací rychlého občerstvení McDonald's ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil srovnatelné tržby o 12,6 procenta, což je rychlejší tempo než ve stejném období předchozího roku. Firma to dnes oznámila ve zprávě pro regulační orgány. Výsledek překonal odhady analytiků, McDonald's ale varoval, že efekt vysoké inflace ještě nějakou dobu přetrvá.

Srovnatelnými tržbami se rozumí tržby v provozovnách, které existují alespoň jeden rok. Celkové tržby se pak ve čtvrtém čtvrtletí meziročně o jedno procento snížily a dosáhly 5,93 miliardy USD (přes 130 miliard Kč). Čistý zisk firma zvýšila meziročně o 16 procent na 1,90 miliardy USD (41,8 miliardy Kč).

Analytici v anketě společnosti Refinitiv očekávali, že srovnatelné tržby se ve čtvrtletí meziročně zvýší o 8,6 procenta. McDonald's v závěru loňského roku těžil zejména z vyšších cen za svá menu, zvýšené návštěvnosti a tržních zisků na většině hlavních trhů. Navzdory obavám z recese evropské ekonomiky vzrostly i tržby na hlavních evropských trzích, což je pro McDonald's Británie, Německo a Francie.

Zpráva o hospodaření McDonald's přichází v době, kdy investoři po rekordní inflaci z loňského roku pozorně sledují známky začínající hospodářské recese. McDonald's by z této situace mohl profitovat, jestliže více nízkopříjmových zákazníků přestane chodit do dražších restaurací a místo toho se spokojí s rychlým bufetem, což firma zaznamenala už ve třetím čtvrtletí.

Generální ředitel Chris Kempczinski uvedl, že krátkodobé inflační tlaky budou podle analýzy podniku přetrvávat i v letošním roce. Podobně jako další restaurace rychlého občerstvení i McDonald's loni zdražil burgery i hranolky, aby se lépe vyrovnal s růstem cen komodit i nákladů na pracovní sílu.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top