investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Kryptoměnový podnik firmy Meta prodává majetek a končí

01.02.2022

Společnost Silvergate Capital převezme za 182 milionů USD (3,9 miliardy Kč) blockchainovou platební síť...

Společnost Silvergate Capital převezme za 182 milionů USD (3,9 miliardy Kč) blockchainovou platební síť a další intelektuální majetek společnosti Diem Association. To je podnik pro digitální měnu podporovaný společností Meta Platforms, dříve Facebook. Diem Association dodala, že prodejem aktiv ukončí svou činnost. Zároveň tím končí ambice společnosti Meta přimět miliardy svých uživatelů, aby prováděly transakce v její vlastní měně. Uvedla to agentura Reuters.

Prodej majetku je vyvrcholením několikaletého boje firmy Diem o přežití. Loni na podzim zažila velký odliv zaměstnanců a přišla o většinu vedení, včetně generálního ředitele Davida Marcuse. Prodej také vyvolává otázku, jak Meta bude řešit obchodování v metaverse, futuristickém digitálním prostředí, které generální ředitel společnosti Meta Mark Zuckerberg označil za "nástupce mobilního internetu". Vize tohoto světa se liší, mnoho prvních projektů ale zahrnuje transakce s digitálním zbožím a službami pomocí kryptoměn.


Projekt Diem byl představen v roce 2019, tehdy ještě pod názvem Libra. Téměř okamžitě ale narazil na ostrý odpor regulačních orgánů, které se obávaly, že by provozovatel sociální sítě Facebook mohl získat příliš velkou kontrolu nad peněžním systémem a narušit soukromí uživatelů. Facebook ve snaze získat souhlas regulátorů přejmenoval digitální měnu i digitální peněženku pro zpracování transakcí, radikálně omezil své plány a přemístil provoz Diem ze Švýcarska do Spojených států. Jako cíl si pak dal, že vytvoří takzvaný stablecoin, tedy měnu navázanou na americký dolar.


Meta nyní testuje svou digitální peněženu v Guatemale a v USA. Nadále ale čelí odporu skupiny amerických zákonodárců, kteří tvrdí, že firmě nelze důvěřovat při správě kryptoměn.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Kdyby byl akciový trh ovlivnitelný stejně snadno jako kryptoměnový trh, byli bychom v permanentní ekonomické krizi. Dříve, než bychom nastartovali hospodářský růst, spadli bychom do další krize.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top