investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Japonské akcie uzavřely nejníže za letošní rok, dolů je táhl automobilový sektor

20.08.2021

Japonské akcie dnes uzavřely nejníže za letošní rok. Dolů je táhly automobilky a na ně navázaná...

Japonské akcie dnes uzavřely nejníže za letošní rok. Dolů je táhly automobilky a na ně navázaná odvětví. Toyota ve čtvrtek snížila svůj plán výroby, což umocnilo obavy ohledně oživení ekonomiky po pandemii covidu-19. Hlavní index burzy v Hongkongu Hang Seng se dostal do takzvaného medvědího trhu. Přispěl k tomu tlak čínských regulačních úřadů.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 klesl o 0,98 procenta na 27.013,25 bodu, což je nejnižší hodnota od loňského 28. prosince. Za celý týden tento burzovní ukazatel ztratil 3,4 procenta, což je nejhlubší týdenní ztráta od poloviny května. V polovině února index překonal poprvé od srpna 1990 hranici 30.000 bodů.


"Pokles indexu vyvolala Toyota. Dnes ovlivnila mnoho dalších souvisejících akcií," konstatoval analytik Kentaro Hajaši ze společnosti Daiwa Securities. "Snížení produkce Toyoty zásadně narušilo naděje na oživení ekonomiky," dodal.


Toyota ve čtvrtek oznámila, že kvůli nedostatku čipů zářijovou výrobu na celém světě sníží o 40 procent oproti původnímu plánu. Akcie Toyoty dnes odepsaly 4,1 procenta, Honda Motor oslabila o 4,8 procenta a Nissan poklesl o 7,3 procenta. Tendence se odrazila i na dodavatelích Toyoty - akcie společnosti Denso se snížily o 8,8 procenta, Aisin vykázal pokles o 5,3 procenta.


Vedle dodavatelů automobilového průmyslu se trend výrazně odrazil i na přepravních firmách, například akcie přepravce Nippon Yussen odepsaly 8,4 procenta. Nevedlo se ani sektoru polovodičů. Oslabily tak dodavatelé zařízení pro výrobu čipů Advantest (0,5 procenta) a Tokyo Electron (0,3 procenta).


Hlavní index hongkongské burzy Hang Seng dnešní seanci ukončil poklesem o 1,8 procenta na 24.849,72 bodu. Od maxima ze 17. února odepsal přes 20 procent, a technicky tak splnil definici medvědího trhu, jak se označuje situace, kdy indexy ze svého posledního maxima klesnou právě nejméně o 20 procent. Jen tento týden index poklesl o 5,8 procenta, což je nejhorší výsledek od března 2020.


Po nedávných regulačních zásazích Pekingu v technologickém sektoru a dalších odvětvích ztratily čínské podniky obchodované na světových burzách přibližně jeden bilion dolarů (21,9 bilionu Kč) tržní hodnoty. Regulace se rychle rozšířila z antimonopolních opatření a oblasti internetového obchodu do sektoru doučování, zabezpečení dat a internetového obsahu.


Na rekordní minimum dnes klesl index Hang Seng Tech, který sleduje největší technologické firmy kótované na burze v Hongkongu, včetně firem Tencent a Alibaba. Na historické minimum dnes klesl i posledně jmenovaný internetový prodejce. Za seanci si odepsal 4,2 procenta na 157,9 HKD.


Zdroj: ČTK




"Japonsko je třetí největší ekonomikou na světě po Spojených státech a Číně. Japonská populace dosáhla svého maxima kolem roku 2010 a nyní klesá. Aktuálně se pohybuje na úrovni lehce převyšující 125 milionů obyvatel."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top