investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Jak začít investovat

25.05.2023

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Vyhodnocení finanční situace


Vyhodnocení finanční situace 

S vaší finanční situací vám v začátcích nejlépe pomůže odborník, který s vámi probere váš investiční cíl a plánovaný časový horizont. V rámci investování je totiž velký rozdíl mezi tím, jestli chcete nechat své peníze pracovat několik měsíců, nebo několik let. Před investováním je také vhodné vyplnit si dotazník, který stanoví pro vás přijatelnou míru rizika. Investiční plán, který pak vznikne na základě těchto údajů, bude šitý vám na míru. 


Získání znalostí o investicích

Ač se investování zdá jako složitá disciplína, ve skutečnosti jde jen o poměr mezi výnosem, rizikem a likviditou. Nicméně se vyplatí rozumět všem základním pojmům, které s investicemi souvisí. K tomu vám může pomoci znalostní báze vašeho brokera, odborné weby, které se zabývají investováním, nebo sám váš poradce, který vás do těchto pojmů postupně zasvětí. Pokud ale chcete informace získat sami a svým vlastním tempem, není nic jednoduššího, než začít číst články o investicích a postupně a pomalu se do tohoto světa dostávat.


Výběr investičních nástrojů 

S investičními nástroji je to jako s auty. Pro každého se hodí jiné. Proto neexistuje jednoduchá odpověď, zda jsou lepší akcie, dluhopisy, reality, nebo třeba komodity. Každé z nich má své výhody, ale nese s sebou i rizika. Například u akcií je rizikem vysoká volatilita, pozitivem pak možný vysoký výnos. Oproti tomu státní dluhopisy mají zase rizikovost nízkou, takže jsou často vhodné pro konzervativnější klienty, ale logicky neslibují tak vysoké výnosy. I proto je více než důležité, znát svůj rizikový profil a mít dobře nastavenu svou investiční strategii.


Výběr investičního brokera - úspěšná spolupráce

Výběr investičního brokera a otevření účtu 

Výběr investičního brokera je pro začátečníky klíčovou záležitostí. I když můžete nyní online otevřít investiční účet kdekoli na světě, pro začátek může být pohodlnější využít služby, které poskytují CZ podporu. Užitečné může být také možnost sestavení portfolia na míru a mají dostatek kvalitních referencí. Vhodné je také zvážit historii společnosti a případně jejich znalostní bázi, ze které můžete čerpat. 


Sledování vývoje investic

První investice 

Při investování je důležité dodržovat zvolenou investiční strategii. Od té se odvíjí i způsob, jak posuzovat výkonnost a úspěšnost. Dlouhodobě nejlépe se daří investorům, kteří své investice drží dlouhodobě. Dalo by se říct, že někdy se vyplatí na investici úplně zapomenout, protože investiční horizont je nastaven na několik let. Jednou z nejčastějších chyb u tohoto typu investování je naopak příliš časté sledování portfolia a podléhání panice při krátkodobých výkyvech trhu. 


Při investování více než kdy jindy platí pravidlo, že je lepší být připraven, než překvapen. I proto se v této oblasti více než vyplatí další vzdělávání. K tomu můžete využít například články na investičním webu BHS, kde najdete nejen novinky z investiční oblasti, ale také základní informace pro začínající investory. 


Přemýšlíte, jak a do čeho investovat?

Spojte se s těmi nejlepšími! Dejte nám na sebe pár údajů, ozveme se zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top