investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk

09.05.2024
autojaponskotržby

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Jak se pozná, co udělá Fed

02.12.2015

I kdybychom obchodovali s akciemi jen na pražské burze a neinvestovali na zahraničních kapitálových trzích, nevyhneme se v dnešním globalizovaném světě a při úzkém propojení světových finančních trhů účinkům rozhodnutí, která činí jiní.

I kdybychom obchodovali s akciemi jen na pražské burze a neinvestovali na zahraničních kapitálových trzích, nevyhneme se v dnešním globalizovaném světě a při úzkém propojení světových finančních trhů účinkům rozhodnutí, která činí jiní. A americká centrální banka není jen tak někdo, její kroky ovlivňují hodnotu aktiv nejen ve Spojených státech.

Jestliže se nyní po více jak ročním čekání schyluje ke zvýšení základní úrokové sazby Fed, znamená to změny v přístupu k dluhopisům, akciím, měnám atd.

Jak se ale pozná, že Fed skutečně  ke zvýšení sazby přistoupí, nebo ji odloží, jak to učinil naposledy v září a před tím v létě tohoto roku, i když trhy často na zvýšení sazby sázely.

V prvé řadě je třeba připustit, že se to na sto procent nikdy říci nedá. Ani samotný  měnový výbor Fedu neví, jak nakonec závěr jeho setkání skončí.

Nicméně investoři jsou zvědaví a hledají, čeho se přidržet a na jakého koně vsadit. Existují zhruba dva přístupy hledání odpovědi:

1. sledovat „co se mluví“.

Členové měnového výboru v čele s prezidentkou Fed Janet Yellenovou  komentují své postoje a názory na řízení základní úrokové sazby, ekonomiku USA atd. nejen po měnovém jednání, ale i v mezidobí.

Zpravodajské agentury a média zásobují čtenáře pohledy ekonomů, analytiků, správců fondů.

Ekonomické statistiky servírují číselné změny ekonomických veličin, kterými Fed i analytici argumentují.

Obsah a jazyk všech těchto zdrojů mohou leccos napovědět o tom, co podstatní aktéři trhu cítí a kam směřuje celkový sentiment.

2. sledovat „jak se obchoduje“

Znalejší investoři sáhnou po některých exaktních údajích, například po vývoji futures na úrokové sazby. To jsou kontrakty, kterým ceny kontrakty, přesněji dopočet této ceny do sta bodů ukazuje očekávání trhu , kam se  v horizontu smluvního kontraktu (typicky vymezen kalendářním měsíce) posuny Jde o

Na základě tohoto instrumentu počítá i pravděpodobnost a aktuálně

Buď jak buď, jak bylo naznačeno, budeme asi vždy trochu tápat. Proto zkusme závěr tohoto tématu odlehčit a s nadsázkou zvolat: „Zkuste nám do BH Securities napsat a my Vám odpovíme“. 

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top