investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Jak obchodovat s akciemi

04.12.2023

Ve světě investic nyní existuje řada směrů, kterými se nadšení investoři mohou ubírat. Od tradičního ukládání do zlata, po moderní „hodlování“ kryptoměn. Své čestné místo mezi nimi rozhodně drží i obchodování s akciemi, kterému se často jednoduše říká trading. Prapůvodní obchody s akciemi lze vystopovat k začátku 17. století. Dnes je již trh technologicky rozvinutý a plný různých možností. Princip však zůstává stejný. Firmy chtějí kapitál a investoři zisky.

A právě vidina zisku přitahuje na burzu investory ze všech koutů světa. Kromě psychické zátěže je však s tradingem spojená možnost ztráty podstatné části svého vkladu. V případě špatné diverzifikace a některých rizikovějších metod může investor přijít dokonce o veškeré prostředky. Proto většina z nich raději neinvestuje více finančních prostředků, než o které jsou schopni a ochotni přijít.

Investor

Finanční gramotnost


Prvním krokem je pro většinu obchodníků zpravidla získání základního přehledu o pojmech spojených s akciemi, tedy finanční gramotnosti. K tomu mohou sloužit odborné semináře, poradci, ale klidně také finanční publikace, například magazín BHS. Pojmy jako „trh“, „volatilita“ nebo „diverzifikace portfolia“ patří do slovníku většiny investorů. Nikoho z nich už pak nepřekvapí, že se na utváření trhu často podílejí i býci a medvědi.

Se získanou finanční gramotností už si mohou investoři nastavit vlastní strategii investování. Někoho zajímá spíše dlouhodobější ukládání finančních prostředků. To může být bezpečnější, ale zisk přichází pomaleji. Jiní obchodníci zase raději akcie drží krátkodobě a vyznávají strategii „draze prodat, levně nakoupit“. S tím je mnohdy spojený pojem FOMO (Fear of missing out), tedy strach z promeškané příležitosti, který se rovněž podílí na psychické zátěži spojené s trhem akcií.

Kurzy akcií

Založení účtu u brokera


Před zahájením samotných obchodů je ještě potřeba, aby si investor založil vlastní účet u brokera. Toho lze definovat jako finanční instituci, která zprostředkovává obchod s akciemi na burze. V současnosti existují tradiční fyzické pobočky, kde požadavky vyřizují makléři, nebo komplexní online brokerské společnosti.

Pro investory, kteří se chtějí dozvědět více o samotném obchodování s akciemi, jsme připravili další článek o základech tradingových strategií.

Růst cen akcií

Akciové fondy


Kromě výše zmíněných postupů existují další způsoby, jak s akciemi pracovat. Poměrně populární možností jsou právě akciové fondy. Správce tohoto fondu shromažďuje finanční prostředky od investorů a na základě analýzy akciových indexů rozhoduje o jejich dalším toku. Výhodou je nízké vytížení participujících investorů a možnost efektivního zhodnocení peněz. Nevýhodou jsou pak poměrně vysoké členské příspěvky.

Možná však největší výhodou fondů jako takových je jejich stabilita. I když správce fondu učiní špatné rozhodnutí a zakoupí krachující akcie, tuto ztrátu „podrží“ zbytek aktiv v portfoliu akciového fondu. Minimalizuje se tak možnost ztráty veškerých vkladů. Nabízejí se rovněž fondy, které kupují akcie pouze podle nízkorizikových indexů, jako je například S&P 500.


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top