investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Akcie během relativně klidného týdne na údaje rostly

13.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Inflace atakuje horní hranici tolerančního pásma

13.05.2024
ekonomikainflacečesko

Americké firmy Amazon, Microsoft a Pfizer ve Francii chystají velké investice

13.05.2024
evropainvesticepráceusa

Ranní zpravodaj: Americký trh práce se nadále ochlazuje

10.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Jak nejlépe zhodnotit peníze?

24.10.2023

Díky kvalitnější úrovni finanční gramotnosti je každým rokem čím dál tím více zájemců o finanční produkty. S bohatnoucí společností přibývá lidí s disponibilním příjmem, kteří jsou schopni naspořit si finanční polštář. V momentě, kdy jsou zajištěny základní životní potřeby, tak přichází otázka: „Jak nejlépe zhodnotit své peníze“?

Bankovní účet s úrokem


Místo, kam obvykle míří získané finance, bývá bankovní účet. A naneštěstí na nich také většina financí Čechů zůstává. Smutnou realitou je v současnosti fakt, že z důvodu stoupající inflace ztrácejí peníze na běžném účtu rychle svou hodnotu. Na účtu jsou sice peníze vždy ihned dostupné, ale zhodnocení je na nich nicotné. V době vysoké inflace tak kupní síla takto ležících financí rychle klesá. Ještě méně efektivní je vybírání peněz v hotovosti a jejich ukládání „do slamníku“, kde už je absence jakéhokoliv úročení. Je tak relevantní se proti inflaci bránit řadou dostupných finančních nástrojů.

Spořicí účet s výhodným úrokem


Jako standardní a nejvíce užívaný spořící nástroj je v ČR spořicí účet. Špatnou zprávou ovšem je, že výše úroku většinou stále nestačí na pokrytí stoupající inflace, ale pouze na zbrzdění jejího efektu. Velkou výhodou je naproti tomu vysoká bezpečnost. V České republice jsou finance v bankách pojištěny proti úpadku až do výše 100 000 EUR. Další výhodou je vysoká likvidita. Peníze si tak klient může vybírat i vkládat velmi rychle. Zároveň nejsou s vedením spořicího účtu spojeny velké náklady. Za další bezpečnou variantu spoření je pak pokládáno například stavební spoření a penzijní připojištění.

Investice do nemovitostí

Investice do nemovitostí


Léty ověřenou metodou pro zhodnocení peněz je pro mnoho investorů nákup nemovitostí. Jejich cena historicky nabývá na hodnotě a ve správném momentě může přinést kapitálový zisk. Mimo samotné hodnoty nemovitosti existuje i přidaná hodnota v podobě pronájmu, díky které se může nemovitost sama zaplatit ještě před prodejem.
 
Nevýhodou nemovitostí jsou jejich vysoké pořizovací ceny, které jsou často spojeny se splácením hypotéky. Tu ještě znatelně navyšují pravidelné výdaje na údržbu, která může být klíčová. Zanedbané nemovitosti totiž často ztrácejí na své hodnotě z důvodu postupného chátrání. Riziko této investice pak spočívá i v nejistotě spojené s nespolehlivostí nájemníků. V případě jejich špatné platební morálky je pro majitele nemovitosti velmi náročné je vystěhovat. Najít vhodné nájemníky je tedy obtížné a nemovitost tak může po delší čas zůstat prázdná. Nakonec je potřeba zahrnout i jejich nízkou likviditu.

Zajímavá alternativa k investování do nemovitosti


Zajímavou alternativou k nákupu bytů či domků je investice do Fondu kvalifikovaných investorů zaměřeného na komerční nemovitosti. Podkladové aktivum v podobě kvalitních kanceláří nebo obchodních center nemá o významné nájemníky nouzi a celkové zhodnocení investice do klasických nemovitostí překonává co do zisku i stability.


Investiční produkty


Vlastní kapitolou je pak standardní investování. Řada investorů používá tyto finanční nástroje v široké kombinaci a vytváří si tak vlastní portfolia. Snižují tím riziko ztráty vkladů. Zlatým pravidlem řady investorů je pak nevkládat více financí, než o které jsou připraveni přijít. Ze zhodnocení peněz by se jinak mohl stát finanční problém.

investiční zlato

Spoření do zlata


Historicky nejznámějším znakem bohatství je pravděpodobně zlato. Jeho neustále rostoucí cena pomáhá chránit prostředky před inflací. Nákup zlatých cihel či zlatých investičních mincí ovšem může představovat značnou vstupní investici. Tu lze díky finančním produktům, jako je na příklad spoření do zlata od BHS, rozložit do delšího časového intervalu. Investor pak každý měsíc ukládá třeba jen 1000 korun a na konci předem stanovené doby obdrží do rukou vlastní zlatou cihlu.

Podílové fondy


Dalším populárním finančním nástrojem jsou podílové fondy. Ty fungují na principu vkladů od investorů a následného nakupování akcií, dluhopisů, nemovitostí a nejrůznějších komodit. Velkou výhodou je poměrně stabilní bezpečnost a nízká časová náročnost pro samotného investora, spojená s rychlou likviditou. Nevýhodou jsou zejména vyšší členské poplatky za správu portfolia. Samotná návratnost a zhodnocení investice tak může probíhat v delším časovém úseku.

bitcoin

Kryptoměny a P2P (peer to peer)


Poměrně populární alternativní volbou investování jsou v současnosti kryptoměny. Jedná se o decentralizované digitální měny s vysokou likviditou. Jejich správa je však spojena s vysokou psychickou zátěží, protože hodnota investice se může znehodnotit během několika hodin. I v tomto světě existují bezpečnější elektronické mince, jako je například Bitcoin, kterému se přezdívá digitální zlato.

Další alternativní možností jsou P2P (peer-to-peer) platformy. Na nich dochází k nebankovním půjčkám. To se může hodit žadatelům, kterým právě banky odmítnou svěřit úvěr, nebo je jejich nabídka nevýhodná. Peníze, za pomoci manažerů platformy, zasílá přímo investor dlužníkovi. V tomto případě ovšem nelze ověřit žadatelovu bonitu, tedy schopnost splácet, což s sebou nese určité riziko.

Ne pro každého investora jsou tyto alternativní nástroje vhodnou cestou. Řada z nich volí spíše konzervativní možnosti, které jsou úspěšně využívány desítky let. Znalost efektivního zhodnocování peněz je tak užitečná pro všechny, kteří chrání své finance před zvyšující se vlnou inflace.

Přemýšlíte, jak a do čeho investovat?

Spojte se s těmi nejlepšími! Dejte nám na sebe pár údajů, ozveme se zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top