investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Investoři poptávají sedmkrát tolik akcií LGES, než firma nabízí

11.01.2022

O akcie jihokorejského výrobce baterií LG Energy Solutions (LGES) je silný zájem, investoři jich v primární veřejné nabídce...

O akcie jihokorejského výrobce baterií LG Energy Solutions (LGES) je silný zájem, investoři jich v primární veřejné nabídce (IPO) poptávají zhruba sedmkrát tolik, než kolik jich firma nabízí. Agentuře Reuters to řekly dva zdroje obeznámené se situací. LGES je součástí chemické skupiny LG Chem a baterie dodává výrobcům elektromobilů, jako je Tesla, General Motors (GM) a další.

LGES nabízí akcie zhruba za 10,7 miliardy dolarů (229,4 miliardy Kč), od institucionálních investorů ale už obdržela nabídky na akcie zhruba za 80 miliard dolarů (1,7 bilionu Kč). Jde o největší nabídku akcií, jaká se kdy na burze v Jižní Koreji objevila. Cena, za kterou se akcie budou prodávat, by měla být stanovena v pátek.


"Máme dojem, že poptávka je dobrá, konkrétní čísla ale nemůžeme potvrdit, ani se k nim vyjadřovat," sdělil mluvčí LGES.


Při celkovém objemu 80 miliard dolarů je poptávka po akciích LGES přibližně třináctkrát vyšší než akcie za šest miliard dolarů, což je objem stanovený pro instituce. Vyplývá to ze záznamů, které firma zveřejnila před nabídkou akcií.


Prodej akcií v primární nabídce by mohl zvýšit hodnotu firmy až na 70,2 bilionu wonů (1,3 bilionu Kč). LGES by se tak stala třetí největší firmou v Jižní Koreji s akciemi na burze, a to za společnostmi Samsung Electronics a SK Hynix.


Reuters v prosinci informoval, že LGES bude pravděpodobně schopna stanovit upisovací cenu svých akcií na horním konci rozpětí. Minulý týden firma oznámila, že cenové pásmo stanovila na 257.000 až 300.000 wonů za kus.


V roce 2020 ve světě jezdilo zhruba 6,8 milionu bateriových elektromobilů, uvádí server Statista. V témže roce se globální flotila těchto vozů rozrostla o více než tři miliony.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Díky uvolněným politikám centrálních bank je na trzích obří množství peněz, které hledá své uplatnění ve světě investic. To umožnilo rekordnímu množství firem úspěšně vstoupit na burzu. Největší zájem byl o technologické společnosti.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top