investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Hlavní index ruských akcií klesl nejníže od začátku invaze na Ukrajinu

26.09.2022

Hlavní index dopoledne odepisoval až 12 procent...

Ruské akcie dnes výrazně klesly, hlavní index dopoledne odepisoval až 12 procent. Nacházel se tak nejníže od únorového zahájení invaze ruských vojsk na Ukrajinu, než ztráty zmírnil. K propadu cen podle analytiků přispívá napětí v mnoha ruských regionech kvůli částečné mobilizaci.

Akciový index MOEX, v němž se ceny vyjadřují v rublech, klesl až na 1841,42 bodu. Poprvé od začátku invaze tak spadl pod hranici 1900 bodů. Odpoledne ztrátu omezil na méně než sedm procent a pohyboval se kolem 1947 bodů. Podobně index RTS, v němž se ceny vyjadřují v dolarech, ranní ztrátu zmírnil na 7,2 procenta a pohyboval se kolem 1059 bodů.

"Nejvíce padají energetické firmy v čele s Gazpromem a Lukoilem, protože se částečně vytratila důvěra v pokračující prodej energií na západní i další trhy," sdělil ČTK analytik společnosti XTB Jiří Tyleček. "Výrazně ztrácejí ceny plynu i ropy, které reagují také na zhoršující se vyhlídky globální ekonomiky. Pád akcií může souviset také s ohlášeným nárůstem zdanění exportu uhlí, ropy, plynu a také hnojiv," dodal.

První vojenskou mobilizaci v Rusku od druhé světové války vyhlásil prezident Vladimir Putin minulý týden ve středu. V následujících dnech vyvolalo jeho oznámení protesty v desítkách měst po celé zemi. Hněv veřejnosti je obzvláště silný v chudých regionech obývaných etnickými menšinami, jako je například Dagestán, uvedla agentura Reuters.

V samozvaných proruských útvarech Luhanská lidová republika (LNR) a Doněcká lidová republika (DNR) a na Ruskem okupovaných částech Chersonské a Záporožské oblasti na východě Ukrajiny se teď koná referendum o připojení těchto oblastí k Rusku. Ukrajina ani západní státy hlasování neuznávají.

"Investoři se bojí, že dopady posledních událostí vrhnou Rusko zpět o několik desítek let. Od země se odvrátili relevantní partneři," upozornil Tyleček. "Světové mocnosti chtějí rychlé ukončení konfliktu. Vliv Ruska upadá. Podle dnešních zpráv neuzná anexi Donbasu ani Kazachstán a stejný krok se dá očekávat od dalších středoasijských zemí," dodal k situaci na východě Ukrajiny.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top